Kippen kunnen weer naar buiten

De landelijke maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep, zoals de ophok- en afschermplicht zijn met ingang van vrijdag verleden tijd. Dat heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten. Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels is dusdanig afgenomen dat de maatregelen niet langer nodig zijn.

Kippen+kunnen+weer+naar+buiten
© Dierenbescherming

De ophokplicht is ruim drie maanden van kracht geweest. Eerder was al voor 6 van de 20 regio's de ophok- en afschermplicht ingetrokken. Vanaf vrijdag 13 april geldt er ook geen ophokplicht meer voor de andere regio's.

Hygiënevoorschriften

De specifieke hygiënevoorschriften om stal en erf te mogen betreden blijven wel gelden.

Op 9 januari heeft minister Schouten al enkele landelijke maatregelen versoepeld bijvoorbeeld door de verplichting van één-op-één vervoer van pluimvee tussen commerciële pluimveebedrijven in te trekken. De landelijke maatregelen werden op 8 december 2017 ingesteld om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan en het risico op een besmetting bij pluimveebedrijven te minimaliseren.

Kamperveen

De meest recente uitbraak van vogelgriep in Nederland was op 13 maart bij een pluimveebedrijf in Kamperveen. Het vervoersverbod dat destijds rond dit bedrijf werd ingesteld wordt eveneens met ingang van 13 april ingetrokken. Er gelden dan geen beperkingen meer voor het vervoer van levend pluimvee, eieren, pluimveemest, gebruikt strooisel, andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer