Melkveehouders+eisen+eerherstel+en+excuses+overheid
Nieuws
© Marcel Bekken

Melkveehouders eisen eerherstel en excuses overheid

Een groep 'gedupeerde melkveehouders' eist in een petitie dat de overheid duidelijkheid schept over het werkelijke aantal frauderende bedrijven en het imago van de melkveehouderij herstelt. 'Excuses zijn daarbij gewenst.'

De petitie gericht aan de Tweede Kamer is sinds afgelopen weekend online en is al ruim 2.600 keer ondertekend. Wie de initiatiefnemers zijn, wordt niet vermeld. De groep noemt zich 'gedupeerde melkveehouders', maar het is niet duidelijk of het gaat om melkveehouders wiens bedrijf is geblokkeerd vanwege de I&R-fraude.

'Afgelopen dagen is de melkveesector enorme klappen toebedeeld. Veel melkveebedrijven zijn onterecht geblokkeerd wegens verdenking van fraude. Wij verafschuwen fraude met het I&R-systeem, maar er is onzorgvuldig gehandeld door de overheid, waardoor het imago van de melkveehouders enorm is geschaad', aldus de gedupeerde melkveehouders.

Imagoschade

'De overheid heeft onzorgvuldig gehandeld door bedrijven te blokkeren die zich niet schuldig hebben gemaakt aan fraude', schrijven de melkveehouders verder. Zij worden door een administratieve fout in het I&R-systeem 'belemmerd in hun bedrijfsvoering en lijden enorme imagoschade'.

Dit handelen van de overheid is volgens de initiatiefnemers in strijd is met de onschuldpresumptie. 'De bedrijven worden schuldig geacht en er is een strafmaatregel opgelegd voorafgaand aan zorgvuldig onderzoek.'

Vrijgeven

Naast meer duidelijkheid en excuses van de overheid, eisen de melkveehouders 'een professionele handelingswijze van de overheid en dat de onterecht geblokkeerde bedrijven met spoed worden vrijgegeven'.

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer