Blokkade+bij+ruim+150+bedrijven+opgeheven
Nieuws
© jos thelosen

Blokkade bij ruim 150 bedrijven opgeheven

Na het op orde maken van het I&R-systeem is bij 150 melkveehouders de blokkade opgeheven. NVWA en RVO hebben ook de leeftijdsgrens van geïmporteerde koeien bijgesteld.

Momenteel wordt er gewerkt aan het in orde maken van het I&R-systeem bij alle 2.100 bedrijven waarbij onregelmatigheden zijn geconstateerd, meldt het ministerie van Landbouw. Herstelmeldingen door veehouders zijn ook dit weekeinde verwerkt. Bij ruim 150 veebedrijven is de bedrijfsblokkade inmiddels opgeheven.

Bij ruim honderd ondernemers betreft het melkveebedrijven met geïmporteerde melkkoeien. Van deze dieren waren alleen melkproductiegegevens aanwezig en geen gegevens of de koe had gekalfd. In het onderzoek is bij de selectie ten onrechte uitgegaan van de leeftijdsgrens die geldt bij het plan voor fosfaatreductie, namelijk dat koeien vanaf 27 maanden tellen als melkkoe.

Import koeien

Uit aanvullende gegevens blijkt dat deze leeftijd te hoog ligt, deze is daarom bijgesteld. Runderen die op het moment van import 24 maanden of ouder waren, zijn buiten het onderzoek gesteld. Bedrijven waarbij andere onregelmatigheden zijn geconstateerd dan alleen geïmporteerde koeien, blijven geblokkeerd totdat de registratie van hun bedrijf helemaal op orde is.

Veehouders kunnen ook zelf blokkade's laten opheffen als ze de I&R-registratie kloppend maken, meldt het ministerie. Dat hebben toe nu toe vijftig melkveehouders gedaan. Nadat de betreffende veehouder aanvullende informatie kon aanleveren, is de blokkade opgeheven.

Ten onrechte

Ook kalveren geboren na 1 januari 2018 zijn meegenomen in het onderzoek. Dat is ten onrechte gebeurd. Het betreft ruim 900 individuele kalveren waarvan de blokkade is opgeheven.

Uit onderzoek blijkt dat een groot aantal melkveehouders hun administratie niet goed op orde hebben. Uit een eerste inspectie bij 99 bedrijven bleek de registratie van 47 bedrijven niet overeen te komen met de situatie in de stal. Tegen deze bedrijven is proces verbaal opgemaakt. Deze resultaten zijn aanleiding geweest voor nader een administratief onderzoek. Het onderzoek wordt de komende weken voortgezet.

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer