Schouten+betreurt+blokkade+150+melkveebedrijven
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten betreurt blokkade 150 melkveebedrijven

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit betreurt de onterechte blokkade van 150 veehouderijen. Na controle zijn bij deze bedrijven geen onregelmatigheden in het I&R-systeem geconstateerd.

'Ik vind het heel vervelend dat een aantal ondernemers geconfronteerd is met een blokkade terwijl dit eigenlijk niet had gemoeten', schrijft Schouten maandag in een brief de Tweede Kamer waarin zij een tussenstand geeft.

'Ik begrijp dat dit voor een ondernemer frustrerend is. Na constatering hiervan is dit dan ook snel hersteld. De betreffende ondernemers ontvangen een brief van de NVWA waarin het intrekken van de blokkade wordt bevestigd en nader wordt toegelicht.'

Kloppend

Ruim 50 bedrijven hebben hun registraties in I&R kloppend gemaakt, waarna de blokkade door de NVWA is opgeheven. In deze gevallen heeft de veehouder verklaringen van Rendac, melklijsten, facturen of andere schriftelijke motivatie geleverd.

'Op basis van deze aanvullende informatie heeft een beoordeling plaatsgevonden door RVO.nl en de NVWA, waarna de NVWA heeft besloten het bedrijf te deblokkeren', verklaart Schouten. RVO.nl heeft daarop de I&R-registratie aangepast.

Import

Bij de overige honderd bedrijven gaat het om melkveebedrijven met geïmporteerde melkkoeien en om meerlingkalveren geboren na 1 januari 2018. Van deze dieren waren alleen melkproductiegegevens aanwezig en geen gegevens of de koe had gekalfd. Een afkalfdatum uit het buitenland wordt namelijk niet standaard geregistreerd in I&R, hier is ook geen verplichting toe.

'Inmiddels is uit aanvullende gegevens duidelijk geworden dat deze koeien in het buitenland hebben gekalfd waardoor ze niet hadden moeten worden meegenomen in het onderzoek', verklaart Schouten, 'Dit heeft ertoe geleid dat bij ruim 100 bedrijven de blokkade is ingetrokken'

Daarnaast zijn ruim 900 kalveren die zijn geboren na 1 januari 2018 'abusievelijk' in het onderzoek betrokken. Deze kalveren zijn er alsnog buiten gelaten' en de individuele blokkade is ingetrokken.

Blokkade

Er blijven op dit moment nog ruim 2000 bedrijven geblokkeerd op basis van de administratieve controles en de daarvoor uitgevoerde inspecties, meldt de minister verder. 'Mijn eerste prioriteit is om I&R op orde te brengen en bedrijven te kunnen deblokkeren. Ik spoor bedrijven die nu nog geblokkeerd zijn aan om hun I&R-registraties snel kloppend te maken, waar nodig door DNA-onderzoek.'

De onregelmatigheden bij bedrijven kunnen volgens Schouten 'een klein aantal dieren' betreffen. 'Het zal van geval tot geval verschillen of dit al dan niet opzettelijk is gebeurd. Een kleine onregelmatigheid in I&R kan voor een ondernemer een groot financieel verschil maken in het fosfaatreductieplan 2017.'

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer