Tweede Kamer wil duidelijkheid over I&R-fraude

De Tweede Kamer wil van landbouwminister Carola Schouten meer details over van fraude verdachte melkveehouders. Verschillende partijen willen onder meer weten hoe nauwkeurig de gebruikte methode is waarmee de affaire aan het licht kwam.

Tweede+Kamer+wil+duidelijkheid+over+I%26amp%3BR%2Dfraude
© DIRK HOL

Minister Schouten kon woensdagmiddag tijdens een algemeen overleg met de landbouwcommissie in de Tweede Kamer nog weinig aanvullende informatie geven over de fraude. Wel zei ze dat er nu honderd van de 2100 geblokkeerde bedrijven zijn vrijgegeven, dat zijn er 50 meer dan afgelopen weekeinde het geval was.

De melkveehouders die nu zijn vrijgegeven, konden met zelf aangedragen informatie hun registratie in het I&R-systeem weer kloppend maken, zegt Schouten. Vooral CDA, VVD en SGP dringen er op aan snel meer duidelijkheid te geven. Volgens de minister werkt het RVO met man en macht om alle meldingen zo snel mogelijk te behandelen, maar dat niet kan worden voorkomen dat er wachttijden ontstaan.

Opzettelijk

'De onregelmatigheden verschillen van geval tot geval. Het kan om een administratieve fout gaan, maar ook om opzettelijke fraude. En hier kan een kleine afwijking al een groot financieel voordeel hebben', aldus Schouten.

Het feit dat er iets fout zit, blijkt wel te kloppen.

Landbouwminister Carola Schouten

De vraag of een afwijking opzettelijk is aangebracht, is volgens de minister ingewikkeld om te beantwoorden. 'Komende periode krijgen we daar meer zicht op. Daar zijn meer gegevens voor nodig. Ik wil situatie niet onterecht uitvergroten, maar ik heb de plicht om in te grijpen als I&R-systeem niet op orde is. Voor exportbelangen en in het geval van dierziekten is het van groot belang om dat weer op orde te krijgen.'

Beeldvorming

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop wilde van Schouten weten of de gekozen manier om de fraude naar buiten te brengen niet voor een verkeerde beeldvorming heeft gezorgd. De minister ging niet mee in deze zienswijze. 'Ik heb steeds gesproken over vermoedens van fraude en over onregelmatigheden in het I&R-systeem. Het feit dat er iets fout zit, blijkt wel te kloppen.'

Er komt nog een Kamerdebat over de I&R-fraude. De minister heeft toegezegd voor dat debat met meer informatie over de gebruikte controlemethode te komen.

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer