Sector zet vraagtekens bij omvang I&R-fraude

LTO Nederland heeft twijfels over de omvang van onregelmatigheden in het I&R-systeem. Daarin wordt het gesteund door de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), NAJK en Netwerk GRONDig.

Sector+zet+vraagtekens+bij+omvang+I%26amp%3BR%2Dfraude
© DIRK HOL

De vier organisaties inventariseerden de afgelopen dagen bij hun leden wat de grondslag is voor de blokkade van hun bedrijf door de overheid. Deze inventarisatie leidt tot twijfels over de uiteindelijke omvang van onregelmatigheden in het I&R systeem.

Concreet vallen de meeste meldingen in drie categorieën. De eerste is het ontbreken van een kalfdatum bij een vaars door een opgebroken dracht, vroeggeboorte of een doodgeboren kalf waarbij het moederdier niet wordt gekoppeld.

Pinken en technische systemen

De tweede groep gaat om pinken die ouder zijn dan 27 maanden, al dan niet in combinatie met tweelinggeboortes op het bedrijf. De derde categorie betreft het niet juist gekoppeld zijn van technische systemen waardoor gegevens niet goed doorkomen bij de overheid.

NMV, LTO, NAJK en Netwerk GRONDig staan achter de minister in haar kordate optreden tegen bedrijven die aantoonbaar frauderen. Maar veel gevallen zijn vermoedelijk vooral te herleiden tot een administratieve fout of het gebrek aan communicatie tussen verschillende managementsystemen.

Geen fraude

De organisaties zijn van mening dat het hier veelal gaat om tekortkomingen in de I&R-registratie die moeten worden opgelost, maar dat in deze gevallen geen sprake is van fraude. Ze staan voluit achter hun goedwillende leden en nemen afstand van het beeld dat wordt geschetst alsof alle veehouders fout zijn.

De blokkade-maatregel is in deze gevallen buitenproportioneel, aldus NMV, LTO, NAJK en Netwerk GRONDig. Zij roepen de minister op om veehouders zo goed en snel mogelijk te faciliteren om de blokkades ongedaan te maken.

Snel aanleveren

In veel gevallen kan administratief bewijs volstaan om over te gaan tot deblokkade. De organisaties roepen hun leden op om zo snel mogelijk dit administratieve bewijs bij RVO.nl aan te leveren.

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer