Boer moet in keten verantwoording afleggen

De systemen voor zelfcontrole in de melkveehouderij moeten versterkt worden. Er dient meer eigen verantwoordelijkheid bij de boer komen te liggen. Desnoods wordt dit met sancties afgedwongen.

Boer+moet+in+keten+verantwoording+afleggen
© DIRK HOL

Dit voorstel deed PvdA-Kamerlid William Moorlag donderdag in een debat met minister Carola Schouten (LNV) over de NVWA. Ook Christunie en D66 pleiten voor versterking van controlesystemen in de keten.

Tijdens het algemeen overleg kwam de jongste update over de kalverfraude uitgebreid aan bod. Volgens partijen is de capaciteit bij de inspectiedienst ontoereikend om dit te voorkomen. Versterking van de ketencontrolesystemen zou volgens PvdA, D66 en CU uitkomst kunnen bieden.

Stroomafwaarts

Moorlag merkte op dat affaires van de omvang van de kalverfraude stroomafwaarts in de keten, bij fabrikanten en de supermarkten, niet voorkomen. 'Daar hebben ze compliance (het nakomen van controlenormen red.) tot kunst verheven. Ondernemers laten zich er periodiek keuren en tekenen ervoor dat ze wet- en regelgeving naleven. Doe je dat niet, dan kun je vertrekken.'

Doe je dat niet, dan kun je vertrekken.

PvdA-Kamerlid William Moorlag

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff stelde kritische kanttekeningen bij het voorstel. 'In de praktijk lijken de recente affaires te benadrukken dat zelfcontrole daar niet aanwezig is. Misschien moeten we wat minder vertrouwen hebben in die zelfsturende keten. Bij de fipronil-affaire hebben we gezien dat de IKB-keten voor eieren het ook niet kon.'

Duurder

Minister Schouten staat niet onwelwillend tegenover het voorstel. Wel zal de NVWA moeten toetsen of de borging op orde is. De bewindsvrouw wijst er wel op dat compliance-systemen duurder kunnen zijn dan de controles die de inspectiedienst uitvoert. 'Het betekent niet per se lagere kosten voor ondernemers. Dat is vaak de reden voor bedrijven om er toch vanaf te zien.'

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer