Melkveehouderij blijft geschokt achter na ingrijpen Schouten

Op 2.100 veebedrijven mag geen rund meer worden aan- of afgevoerd. De melkveehouderijsector blijft geschokt achter na de drastische maatregel van LNV-minister Carola Schouten.

Melkveehouderij+blijft+geschokt+achter+na+ingrijpen+Schouten
© Dirk Hol

'Het ontbreken van een geboortemelding in relatie tot een melkgevende/afgekalfde vaars.' Dat is voor Schouten de motivatie om de NVWA meer dan 2.000 veebedrijven op slot te laten zetten. Bovendien zijn hier en daar ook individuele dieren geblokkeerd in verband met niet kloppende registraties.

Over de ernst van de onregelmatigheden is nog veel onduidelijk. Deels is sprake van bewuste fraude om de fosfaatmaatregelen te verzachten. Daarnaast melden veehouders dat hun I&R-registratie door vergissingen of slordigheden niet op orde was, maar dat ze onverbiddelijk zijn geblokkeerd.

'Ik acht iedere vorm van fraude onacceptabel', aldus een resolute minister van Landbouw. Ze noemt het beeld dat tot nu toe uit administratief onderzoek naar voren kwam 'zorgwekkend'.

Schouten sluit niet uit dat meer blokkades volgen. 'Er is nog een substantiële groep bedrijven in beeld waar onregelmatigheden worden vermoed.'

Bezorgdheid klinkt ook door in de reactie van LTO-melkveehouderijvoorzitter Wil Meulenbroeks. 'Wat er precies aan de hand is op elk individueel bedrijf weten we niet. Maar dat het zorgelijk is, is wel duidelijk.'

Verwarring

Bij veel melkveehouders is sprake van verwarring. Fraudeurs beseffen dat hun praktijken zijn ontmaskerd, Schouten deelde donderdag mee dat strafrechtelijke vervolging wordt ingezet.

Veehouders waarbij het om kleinere, al dan niet bewuste onregelmatigheden gaat, voelen zich onterecht behandeld. De publieke opinie zet hen in dezelfde verdachtenbank als 'echte' fraudeurs. En goedwillende melkveehouders schrikken van de golf van kritiek die nu nog sterker over de sector spoelt. Krantenkoppen over 'veel grotere fraude dan vermoed' schaden het imago van de sector.

'Als boeren willens en wetens frauderen, brengen ze de hele sector in de problemen', concludeert Meulenbroeks. Hij stelt vast dat er blijkbaar te veel mogelijkheden zijn om slordig om te gaan met het I&R-systeem. 'Komende tijd is het zaak om het systeem sluitend te krijgen.' De sector gaat daarover in gesprek met het ministerie van LNV.

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer