Risico kalverfraude voor volksgezondheid klein

Het risico van de kalverfraude voor de volksgezondheid is klein. Dat stelt het onderzoeksbureau BuRo van de NVWA, net als de Van Drie Group. Zeker wanneer moeder en kalf van hetzelfde bedrijf afkomstig zijn.

Risico+kalverfraude+voor+volksgezondheid+klein
© nieuwe oogst

Ook wanneer moeder en kalf van een ander bedrijf zijn, is het risico klein, schat BuRo in. Anders is het wanneer er een incident is van chemische of microbiologische aard. Wel is er sprake een belemmering als het gaat om de traceerbaarheid. Zo is het niet altijd duidelijk wat het herkomstbedrijf van een kalf is. Ook het risico rond de melkkwaliteit als het gaat om een verkeerde moeder-kalfregistratie.

Wel is er mogelijk een probleem wanneer bij een bepaalde koe BSE wordt geconstateerd. Eventuele nakomelingen van een dergelijke koeien zouden door een foutieve registratie niet kunnen worden gevonden. Ook worden mogelijk verkeerde dieren geruimd, omdat ze onterecht aan een BSE-moeder is gelinkt.

Wel is het zo dat als gevolg van de controles aan de slachtlijn er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Een dier wat niet wordt gelinkt aan een BSE-moeder en toch deze prionziekte heeft, wordt er aan de slachtlijn uitgepikt, meldt het BuRo.

VanDrie Group

Bij kalverintegratie VanDrie Group wordt met lichte spanning gekeken naar de fraude in de melkveehouderij. Vooralsnog ziet Henny Swinkels, directeur Corporate Affairs, geen gevaar voor de volksgezondheid. Ook zijn nog geen kalveren geblokkeerd, laat hij weten.

Zolang de UBN-nummers aan de kalveren zijn gekoppeld, zien wij geen gevaar voor de volksgezondheid, vervolgt Swinkels. Of er bij kalverhouders mogelijk kalveren met een verkeerde afstamming staan, weet hij niet. 'We wachten op eventuele instructies van de NVWA af, die wordt één dezer dagen verwacht. Zelf weten we ook niet welke kalveren verwacht zijn en waar ze staan. Vooralsnog is geen enkel dier geblokkeerd.'

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  90 %
Meer weer