Het I&R-systeem lokt fraude uit

Iedereen lijkt een mening te hebben over de vermeende I&R-fraude. Hierbij wil ik uiteraard volkomen politiek correct melden dat fraude niet door de beugel kan. Mij viel echter vooral de gespeelde verontwaardiging van al onze bestuurders en belangenbehartigers op.

Het+I%26amp%3BR%2Dsysteem+lokt+fraude+uit
© archief

Zonder uitzondering gaven zij aan absoluut geen weet te hebben van de creativiteit, dit gedrag onverantwoordelijk te vinden in het kader van onze exportpositie en bovenal ontzettend dom, gezien de enorme pakkans.

Deze uitspraken geven direct aan dat bestuurders zich vooral richten op de grote lijn, maar absoluut geen gevoel hebben voor het sentiment onder de achterban. Het fosfaatreductieplan werd niet sectorbreed gedragen. Het werd meermaals gewijzigd om ontsnappingsroutes dicht te timmeren en voor toetsing bij de rechtbank neergelegd. Ontwijkend gedrag kan dus geen verrassing zijn.

Er worden grote woorden gebruikt om te schetsen dat de manipulatie van het I&R-systeem de Nederlandse exportpositie in gevaar brengt. Dat is best mogelijk, maar weinig melkveehouders zullen zich hiervan bewust zijn geweest. De blik was vooral op het eigen erf gericht. De vraag rijst nu wie er dommer was; de verantwoordelijken voor het reductieplan hebben deze sluiproute immers blijkbaar niet voorzien.

Hilarisch detail is het feit dat onze minister de vers afgesproken pilot met de Kringloopwijzer direct weer introk. Bedrijven zouden een positief resultaat in de Kringloopwijzer om kunnen zetten in 7,5 procent extra gratis productieruimte. De NVWA had de Kringloopwijzer eerder al afgeschoten vanwege een toets op 'handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudegevoeligheid'. Kort gezegd: het economische voordeel van extra productieruimte is zo groot, dat een dusdanig beïnvloedbaar systeem gewoon uitlokking van fraude is.

Een dusdanig beïnvloedbaar I&R-systeem is gewoon uitlokking van fraude

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren

Het huidige I&R-systeem zal een dergelijke toets ook niet doorstaan. Er is na 2 juli 2015 ongestraft vee met terugwerkende kracht aangevoerd en vaarzen hebben vervroegd een kalf gekregen om de referentie te verhogen. Het systeem werkt redelijk voor het doel waarvoor het is ontworpen: traceerbaarheid van vee. De fraude maakt echter overduidelijk dat het systeem veel te licht is voor de wetgeving en de bijbehorende economische belangen die eraan worden gekoppeld.

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  14° / 8°
  60 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  95 %
Meer weer