LTO%3A+zorgen+over+afbouw+schappen
© SZW

LTO: zorgen over afbouw schappen

Minister Henk Kamp moet de afbouw van de productschappen op een verantwoorde manier laten verlopen. Die oproep heeft LTO Nederland vandaag gericht aan alle landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer.

Volgens het regeerakkoord is het per 1 januari 2014 afgelopen met de schappen. LTO Nederland is erg ontevreden over dit besluit, maar legt zich daar nu bij neer. Tegelijkertijd nemen de zorgen toe over alles wat nog geregeld moet worden.

Onduidelijk

Zo hebben de schappen veel taken op het gebied van het borgen van plant- en diergezondheid. Het is onduidelijk of en hoe deze verantwoordelijkheden naar het departement van EZ overgaan. LTO vreest dat, als er onverhoopt een crisis uitbreekt, onvoldoende geregeld is.

De Nederlandse exportpositie mag niet in gevaar komen omdat de overgang van taken van schappen naar overheid en private organisatie niet goed of tijdig geregeld zijn. LTO vindt dat de minister dan ook voldoende tijd moet nemen om alle taken over te dragen.

Kosten

In zijn mail aan de Kamer wijst LTO-voorzitter Albert Jan Maat op de gevolgen van het politieke besluit om de productschappen in één jaar af te bouwen. Dat betekent onder meer dat het Rijk de verantwoordelijkheid op zich moet nemen voor de kosten die met die afbouw gemoeid zijn.

Woensdag begint in het parlement de behandeling van de onderdelen Landbouw en Natuur van de begroting 2013 van het ministerie van EZ. LTO wil dat de fracties het kabinet tot zorgvuldigheid manen bij de komende opheffing van de schappen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer