LTO%3A+toekomst+schappen+nader+bekijken
© LTO Nederland

LTO: toekomst schappen nader bekijken

LTO gaat samen met platform Nederlandse Agribusiness en EL&I-minister Maxime Verhagen de toekomstmogelijkheden voor de productschappen bespreken.

We gaan alle varianten op een rij zetten, zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. Het voorstel van minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de schappen in een afgeslankte versie te continueren, is door de Tweede Kamerleden niet geaccepteerd.

Maar volledig afschaffen is voor de regering geen optie, weet Maat. 'Het is ook maar de vraag of de Eerste Kamer de wijziging van de wet die nodig is om de schappen af te schaffen, zal accepteren.'

Derde variant

De LTO-voorman wil daarom bekijken of er een derde variant mogelijk is. 'De schappen zijn te belangrijk om zomaar af te schaffen. Samen met de Nederlandse agribusiness willen we een derde variant bedenken. In januari bespreken we dat ook met minister Verhagen.'

Maat is zeer ontstemd over de motie van VVD-Tweede Kamerlid Aptroot die deze week in stemming is gebracht. Daarbij stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor opheffing van de product- en bedrijfsschappen. Die motie is een toonbeeld van populisme, vindt hij. 'Aptroot berokkent de agrarische sector en de ondernemers hier heel veel schade mee.'

In het gisteren gehouden debat over antibiotica en dierziekten wees EL&I-staatssecretaris Henk Bleker nog eens op de waarde van de schappen. 'Met de uitbraak van het Schmallenberg-virus wordt weer duidelijk hoe belangrijk de schappen zijn in communicatie en uitvoering van de taken rondom deze ziekte.' Hij werd daarin gesteund door partijen als het CDA en de SGP.

• Klik www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virushier voor het Schmallenberg-dossier

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer