LTO%3A+zeggenschap+over+taken+schappen
©

LTO: zeggenschap over taken schappen

De sector moet zeggenschap krijgen over de taken van de productschappen. Dat zegt LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat in reactie op de kabinetsvoorstellen om de schappen te hervormen.

Het demissionair kabinet heeft 2 toekomstmodellen opgesteld. In het ene krijgt de sector zelf zeggenschap over de regels en heffingen, in het andere is de sector slechts uitvoerend.

De LTO-voorzitter vindt het belangrijk dat de agrarische sector zelf de mogelijkheid krijgt om beleid te maken en sturing te geven aan de taken van de productschappen. 'Dan geldt het principe: wie betaalt, bepaalt.'

Heffingen opleggen

Aan het toekomstmodel, waarbij het ministerie de leiding houdt, kleven nadelen, stelt Maat. 'Dan kan de Tweede Kamer heffingen opleggen zonder dat de ondernemers daarin worden gekend.'

De herstructurering van de schappen levert veel geld op. De uitvoering van de publieke taken door een zelfstandige organisatie kan 60% besparing opleveren, meent hij.

Zoetermeer

VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot, die door middel van een aangenomen motie, de herstructurering van schappen afdwong, wordt burgemeester in Zoetermeer.

Interessant detail is dat de veel productschappen kantoor houden in die gemeente. Maat: 'Ik hoop dat Aptroot de vestiging van het nieuwe kantoor voor de schappen in zijn gemeente kan openen'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer