Productschap zet mes op keel kabinet

De productschappen Vee Vlees en Eieren (PVE) zetten het mes op de keel van het kabinet en dreigen zichzelf direct op te heffen als het kabinet het voorstel van de Tweede Kamer volgt om een einde te maken aan het voortbestaan van de PBO’s.

Productschap+zet+mes+op+keel+kabinet
© Lameijer en Lameijer

Dit zou betekenen dat de uitvoering van regelingen omtrent diergezondheid, dierenwelzijn, voedselveiligheid en gezondheid allemaal op het bordje komen te liggen van de overheid. Dat gaat volgens voorzitter Bart-Jan Krouwel van het Productschap Pluimvee en Eieren veel geld kosten.

'Wij voeren nu allerlei taken uit die de overheid niet hoeft uit te voeren. Als het kabinet de Tweede Kamer volgt, dan zeggen wij: zoek het dan ook maar uit’. Dan mogen ze volgens Krouwel een hoop ambtenaren gaan aannemen en er rekening mee houden dat veel zaken, die door de productschappen nu goed en snel geregeld worden, grote vertragingen zullen oplopen.

Belangrijke spil

De productschappen zijn een belangrijke spil voor het ministerie bij de bestrijding van dierziekten, het ontwikkelen en beheren van kwaliteitssystemen in de hele keten en het verzamelen en doorgeven van kennis.

'Dat mogen ze allemaal zelf gaan doen', dreigt Krouwel. 'Hoe ze het gaan doen, moet de politiek zelf maar uitzoeken, maar ik denk eerlijk gezegd niet dat de ministeries daar op zitten te wachten. Het moet maar eens duidelijk worden wat de gevolgen zijn als het kabinet het Kamervoorstel volgt. Wij laten niet met ons sollen en ondernemers in de sector laten zich zeker niet ringeloren.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer