Lak%3A+%27Landbouwkennis+dreigt+weg+te+vloeien%27
© PVE

Lak: 'Landbouwkennis dreigt weg te vloeien'

Scheidend voorzitter Steven Lak van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de verdeling van taken nu de productschappen in 2014 wegvallen.

Zolang er onduidelijkheid is, bestaat de kans dat PVE-medewerkers andere banen gaan zoeken. ‘Daarmee groeit het risico dat er veel kennis wegvloeit’, stelt Lak. Zorgen heeft hij over de kennis, ervaring en expertise bij ambtenaren van het ministerie van EZ.

‘Vroeger zaten mensen met een landbouwachtergrond of –opleiding jarenlang op hun departement. Tegenwoordig wisselen mensen om de twee, drie jaar van departement, om hun carrièrekansen te vergroten.’

Gevolg daarvan is volgens hem dat er bij het ministerie weinig echte landbouwkennis meer is.

Medebewind

Duidelijkheid is er overigens wel voor de taken voor wat betreft medebewind. Die gaan, inclusief de PVE-medewerkers, over naar Dienst Regelingen en Agentschap NL.

De komende maanden worden de PVE-taken verder geanalyseerd en gedefinieerd en wordt bekeken welke overige taken naar de overheid gaan en welke door sectoren zelf worden opgepakt.

PRRS

Binnen de varkenshouderij is al overeenstemming over het PRRS-project waarvoor ook na 2013 geld beschikbaar is.

De pluimveesector is inmiddels ook bezig om taken naar zich toe te halen en Bureau Vee-export wordt overgenomen door de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV).

Diergezondheidsfonds

Over het Diergezondheisfonds is nog geen duidelijkheid, hoewel iedereen het erover eens is dat het moet blijven bestaan. ‘Sectoren willen er hoe dan ook wel invloed op houden’, weet Lak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer