CEO van Milcobel weg, ondanks succesvolle reorganisatie

De reorganisatie bij Milcobel, de grootste zuivelcoöperatie in België, is succesvol verlopen. Toch gaat de Nederlands-Belgische CEO Nils van Dam weg. Reden is een 'verschil in visie' met het bestuur, zo laat het bedrijf weten. Wat dat verschil is, wordt niet volledig duidelijk gemaakt.

CEO+van+Milcobel+weg%2C+ondanks+succesvolle+reorganisatie
© Milcobel

Van Dam leidde het bedrijf bijna drie jaar. In deze tijd werd een aanvankelijk succesvolle reorganisatie onder de naam 'operatie Fenix' ingezet. Het resultaat was positief voor het bedrijf en de melkprijs voor melkveehouders werd een stuk concurrerender. De melkprijs steeg snel en was enige tijd zelfs een van de beste binnen Europa. Toch zijn er ook weer uitdagingen ontstaan in de loop van 2023. Vorig jaar daalde de melkprijs volgens het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw behoorlijk.

Het bestuur van Milcobel ziet 2024 als een uitdagend jaar voor de zuivelverwerker. 'Milcobel ontsnapt niet aan deze challenge, gekenmerkt door volatiele markten, strenger wordende duurzaamheidseisen en een melkproductie die stilaan het plafond lijkt te bereiken', zo staat in een persverklaring.


Lovende woorden

Voor Van Dam heeft het bestuur wel lovende woorden: 'Dankzij een heldere strategie werd resoluut gekozen voor de creatie van meer toegevoegde waarde.' In de periode van Van Dam werd de melkfabriek in Schoten gesloten, is gekozen voor de productie van hoogwaardige poeders, werd de internationale positie als mozzarellaproducent versterkt en werd Kaasbrik in het Belgische Halen overgenomen. Tegelijkertijd werd ingezet op automatisering en digitalisering binnen het bedrijf.

'Onder leiding van Nils van Dam maakte Milcobel een noodzakelijke inhaalbeweging', zegt Milcobel-voorzitter Betty Eeckhaut. 'Maar bij de evaluatie van het gelopen traject en het voorbereiden van de volgende stappen bleek er een duidelijk verschil in visie te zijn tussen de raad van bestuur en CEO. In onderling overleg is daarom beslist de samenwerking stop te zetten.'

Volgens Eeckhaut heeft Van Dam een transformatie bereikt. 'Al levert die vandaag nog niet altijd de resultaten op die we ambiëren. Een bovengemiddelde melkprijs uitbetalen aan onze leden-coöperanten blijft de doelstelling. De fundamenten daarvoor zijn gelegd, nu moet er resultaat worden geboekt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer