Milcobel trekt aan kortste eind bij vertrekkende melkveehouders

De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel is in hoger beroep in het ongelijk gesteld over veertien vertrokken melkveehouders. De rechtbank van Gent benadrukte het belang voor de melkveehouders. Dat gebeurde omdat zij al getekend hadden bij andere zuivelbedrijven die een hogere melkprijs bieden.

Milcobel+trekt+aan+kortste+eind+bij+vertrekkende+melkveehouders
© Twan Wiermans

Volgens het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt.be) gaat het om melkveehouders die tussen april en juli hun lidmaatschap hebben opgezegd. In april heeft Milcobel een uittredingsstop ingevoerd, omdat in de maanden ervoor al heel wat melkveehouders waren vertrokken. De rechter in Gent gaf aan dat de raad van bestuur van Milcobel wel het recht heeft om uittredingen te weren als daardoor de financiële zekerheid van de coöperatie in gevaar komt.

Op dit moment zijn nog eens 44 melkveehouders van plan te vertrekken bij Milcobel. Het rommelt al langer bij Milcobel. Melkveehouders vinden dat ze te weinig geld krijgen voor hun melk. De directie is bezig met een reorganisatie, zodat de melkprijs weer meer competitief kan worden. In augustus lag de standaardprijs voor melk op 33,95 euro per 100 liter. In de maanden juli tot en met december wordt er een getrouwheidspremie van 30 cent uitgekeerd voor leden die niet opzeggen.


Melkprijs stijgt

De melkprijs van Milcobel stijgt wel. De melkprijs was tot en met augustus al acht keer achter elkaar verhoogd. Sinds december 2020 is de prijs 7,25 euro hoger per 100 liter. Milcobel zat vorig jaar nog 1,74 euro onder de gemiddelde Belgische melkprijs, weet Vilt. Dat was in augustus 56 cent.

Melkveehouders vertrekken onder meer naar Royal A-Ware, dat de melkpoedertorens van FrieslandCampina in Aalter wil overnemen. Het bedrijf is Belgische melkveehouders aan het werven. Het Waalse Laiterie des Ardennes opent aan het einde van dit jaar een nieuwe mozarellafabriek. Het zoekt ook nog nieuwe leveranciers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer