Melkprijs Milcobel stijgt in 2021 met 57 procent

De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel heeft naar eigen zeggen een sterk jaar achter de rug. Het doel was onder meer om de standaardmelkprijs voor leden-melkveehouders meer concurrerend te maken ten opzichte van andere Europese zuivelbedrijven. Die standaard melkprijs steeg in 2021 met 57 procent, ofwel 15,50 euro per 100 kilo.

Melkprijs+Milcobel+stijgt+in+2021+met+57+procent
© Milcobel

Dat is een grotere stijging dan gemiddeld in België. Gemiddeld steeg de melkprijs vorig jaar met 37 procent volgens cijfers van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). Milcobel is marktleider in België met vooral sterke wortels in Vlaanderen.

De zuivelcoöperatie presenteerde in 2020 een nieuwe strategie voor de komende vijf jaar. De naam voor die operatie is 'Feniks', genoemd naar de vogel uit de Griekse mythologie die wanneer hij sterft, opnieuw sterker uit de as herrijst.


Kostenbesparingen

In een persverklaring spreekt Milcobel nu van een 'indrukwekkend verbeteringstraject, dat zich weerspiegelt in een positief bedrijfsresultaat ten voordele van de leden-melkveehouders van de coöperatie'. Het bedrijf heeft diverse kostenbesparingen doorgevoerd om het bedrijf weer gezond te maken.

Naast de gestegen melkprijs, die ook een gevolg is van de wereldwijde marktomstandigheden, keert het zuivelconcern een nabetaling uit van 0,90 cent per 100 liter geleverde melk. Daarnaast wil het bedrijf 4 procent dividend uitkeren, dit wordt voorgelegd aan de algemene ledenvergadering.


Volgens Milcobel is de huidige standaard melkprijs van Milcobel weer competitief ten opzichte van andere Belgische en Europese melkprijzen. De zuivelcoöperatie streeft naar een bovengemiddelde melkprijs. 'De resultaten van 2021 geven het vertrouwen dat dit niveau sneller dan gepland behaald zal worden.'


Eigen vermogen

Milcobel behaalde vorig jaar een omzet van 1,14 miljard euro en een nettowinst van 10,7 miljoen euro. De winst wordt vooral gebruikt om het eigen vermogen van het bedrijf te vergroten. De solvabiliteit van het bedrijf, het aandeel eigen vermogen en indicator voor de financiële gezondheid van een bedrijf, steeg van 25,5 procent in 2020 naar 28 procent in 2021.

De nettoschuld daalde 40 miljoen euro bovenop de gerealiseerde daling van 26 miljoen euro in 2020. Milcobel zet in op meer omzet uit producen met 'toegevoegde waarde', bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Het bedrijf realiseerde een volumegroei aan toegevoegde waardeproducten van 10 procent.


Naar huis gestuurd

Melkveehouders protesteerden in 2020 nog tegen de lage melkprijzen van Milcobel. Op dat moment ontvingen die nog 27 euro voor 100 liter melk van de Belgische zuivelaar. Dat was aanzienlijk lager dan bij andere melkverwerkers in Europa. Het rommelde destijds flink bij het bedrijf. Zo werden de voorzitter en vicevoorzitter door de leden naar huis gestuurd. De melkprijs deze maand van Milcobel bedraagt 45,50 euro per 100 liter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer