Minder varkensvlees en meer pluimveevlees in Europa

De productie van varkensvlees in de Europese Unie (EU) is in het eerste halfjaar van 2023 met 8,6 procent gedaald. Het aantal slachtingen bij pluimveevlees en daarmee de productie stijgt daarentegen juist met 3,1 procent volgens de cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Minder+varkensvlees+en+meer+pluimveevlees+in+Europa
© Marcel Berendsen

Bij varkensvlees laat Duitsland de grootste reductie in productie zien met 210.000 ton minder, ofwel een afname van 9,4 procent. Naar verhouding is de productiedaling in Denemarken groter. Hier komt de productie 21,5 procent, ofwel 180.000 ton, lager uit. Spanje kent ook een flinke teruggang met 150.000 ton. Dat is 5,8 procent minder. De productie in Nederland daalde met circa 14 procent en 130.000 ton.

De lage productie heeft geleid tot recordhoge prijzen voor varkensvlees. Sinds juli er er weer sprake van een daling. Omdat tegelijk ook de voerprijzen lager worden, blijven de marges positief voor de varkenshouders. Daarom verwachten de marktexperten van de EU hogere slachtgewichten in de tweede helft van 2023. De productiedaling over heel 2023 schatten ze in op 6,6 procent.


Herstel ingezet

Ondanks dat er nog uitbraken zijn van hoogpathogene vogelgriep, is bij pluimveevlees het herstel van de productie duidelijk ingezet. De grootste groei in het aantal slachtingen kwam in het eerste halfjaar uit Italië met 15 procent wat staat voor 87.000 ton. Ook Spanje kent met 5,5 procent en 45.000 ton een flinke toename.

De marktexperts van de Europese Unie verwachten voor heel 2023 een stijging van de productie van pluimveevlees met 3,3 procent. Tenminste als de prijzen voor voer en energie de dalende trend voortzetten en de marges kunnen verbeteren. Voor 2024 verwachten de marktexperts een kleinere stijging van de productie met 1,2 procent omdat er meer competitie is te verwachten met andere vleessoorten.

Die competitie komt waarschijnlijk van varkensvlees. Naar verwachting dalen de prijzen hiervan in 2024. In 2023 is de consumptie van varkensvlees juist met 0,5 kilo afgenomen naar 30,4 kilo per hoofd van de bevolking, terwijl de consumptie van pluimveevlees met 1 kilo ofwel 4,3 procent is gestegen.


Minder export

Vooral door de hoge prijzen hapert de export van varkensvlees vanuit de EU. De export naar derde landen is met 20 procent gedaald. Daarbij komt dat China de eigen productie weer grotendeels op peil heeft en daardoor minder behoefte heeft aan varkensvlees.

Door de hoge prijzen verliest de EU zowel marktaandeel op de markten voor lage prijsproducten als de Filipijnen, maar ook op de markten voor hoogwaardige varkensvleesproducten als de Verenigde Staten, Japan en Australië. Dalende prijzen kunnen volgend jaar weer een deel van deze markten heroveren, al zal de competitie met de Verenigde Staten en Brazilië groot zijn.


Verwachting voor 2024

Ook de export van pluimveevlees is kleiner geworden, al is die afname met 2,5 procent minder groot dan bij varkensvlees. De verwachting is dat de pluimveevleesprijzen in 2024 lager worden en daarmee weer een deel van de export is terug te winnen.

Op de markt voor pluimveevlees is sprake van een flinke stijging van de import met 13,5 procent. Dat is 52.000 ton. Dat komt vooral door een 8 procent hogere import uit Brazilië, de grootste exporteur naar de EU. Ook de import vanuit Thailand en Oekraïne groeit flink. Daarentegen daalt de import vanuit het Verenigd Koninkrijk fors met 46 procent. Dat is 42.000 ton. Voor heel 2023 wordt een importstijging van 12 procent verwacht, wat volgens de experts compleet kan veranderen op het moment dat er vogelgriep op commerciële bedrijven in Brazilië uitbreekt.


Groeimarkt Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is voor varkensvlees een groeimarkt. De export naar dit land groeide met 2,4 procent in het eerste halfjaar van 2023 en die ontwikkeling zet door. Tot en met juli groeide de export met 3,3 procent. Het Verenigd Koninkrijk is nu na China het tweede grootste exportland voor de EU. De dalende varkensstapel in het Verenigd Koninkrijk is hier debet aan.

De stijgende import gaat gepaard met een flinke daling van de import vanuit het Verenigd Koninkrijk met 19 procent. Omdat het Verenigd Koninkrijk goed is voor driekwart van de import van de EU, daalt de totale import van varkensvlees met 20 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer