China opent markt voor varkensvlees uit Rusland

China heeft de markt voor varkensvlees uit Rusland heropend na vijftien jaar onderhandelen. Rusland mag alleen varkensvlees exporteren vanuit gebieden die bewezen vrij zijn van Afrikaanse varkenspest.

China+opent+markt+voor+varkensvlees+uit+Rusland
© Henk Riswick

Door het beginsel van regionalisering toe te passen, komt er een eind aan het importverbod dat China in 2008 instelde, meldt het Russische persbureau Interfax. Voordat Rusland varkensvlees kan exporteren, moet aan een aantal formaliteiten worden voldaan. De eerste varkensvleesexport wordt daarom op zijn vroegst in het tweede of derde kwartaal van 2024 verwacht.

Van de lidstaten van de Europese Unie is tot nu toe alleen Frankrijk erin geslaagd een regionaliseringsovereenkomst over Afrikaanse varkenspest met China te sluiten. Bij regionalisering gaat het vooral om garanties die voorkomen dat vlees in gebieden met Afrikaanse varkenspest wordt vermengd met vlees uit niet-besmette gebieden.


Nederland

Ook de Centrale Organisatie voor de Vleessector is in gesprek met China over de mogelijkheden van regionalisering. Dat moet de export naar China veiligstellen, mocht er toch Afrikaanse varkenspest in Nederland uitbreken.

De vraag naar varkensvlees door China is groot. In de eerste helft van 2023 importeerde het land 13 procent meer varkensvlees. Europa raakte in die periode marktaandeel kwijt omdat de prijzen van Europese aanbieders vaak hoger waren dan die van concurrenten uit Noord-Amerika en Brazilië.


Rusland is blij met de afspraken die zijn gemaakt over de export van varkensvlees. 'China is koploper als het gaat om de consumptie van varkensvlees per hoofd van de bevolking. We verwachten daarom voor Russische varkensvleesproducten veel van deze exportmarkt', zegt minister Maxim Reshetnikov van Economische Ontwikkeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer