Prijzen boerderijkaas blijven stabiel

Terwijl de melkprijs aan het dalen is, blijft de notering van boerderijkaas al een jaar lang op hetzelfde niveau. Voor eerstekwaliteitskaas van 16 kilo ligt de notering op 6,40 euro per kilo.

Prijzen+boerderijkaas+blijven+stabiel
© Twan Wiermans

'Het is een gunstige ontwikkeling', zegt voorzitter Wim Meure van de Bond van Boerderijzuivelbereiders. In de coronatijd was het prijsniveau van boerderijkaas langdurig te laag. Slechts 4,95 euro per kilo werd er bijvoorbeeld in september 2020 betaald voor eerstekwaliteitskaas van 16 kilo. Dat is bijna 1,50 euro lager dan de huidige notering.

'Er hadden in die tijd verhogingen doorgevoerd moeten worden en dat is niet gebeurd. Daarom wordt dit nu gecompenseerd', legt Meure uit. De betaling van boerderijkaas liep volgens hem te lang achter op de uitbetaling van de melk.


Extra belegen

Wat ook meespeelt bij de huidige prijsvorming, is volgens de voorzitter het tekort aan belegen en extra belegen boerderijkaas. Daarom besluit de handel de bewaartijd van kazen te verkorten. 'Extra belegen kaas ligt doorgaans zeven tot acht maanden te rijpen, nu verschuiven ze die termijn richting de zeven maanden.' Hij benadrukt dat er geen kazen te jong worden verkocht. 'Je kunt een belegen kaas immers niet als extra belegen verkopen.'

Met de gunstige prijzen hoopt de handel dat de boeren meer gaan produceren, zodat er meer kaas is om op te leggen, waardoor het voorraadprobleem op termijn wordt opgelost. Er zijn zelfs melkveehouders die extra melk aankopen voor het opschroeven van hun kaasproductie.


Licht opgewarmde melk

Het gaat dan om producenten van Kaas van de Boerderij die de melk licht opwarmen, voordat het wordt verwerkt tot kaas. Meure: 'De bereiders van Boerenkaas werken daarentegen enkel met rauwe melk en mogen ook geen melk van derden verwerken.'

Voor de extra geproduceerde kaas moet volgens de noteringscommissie wel plaats zijn in de markt, dat is een aandachtspunt. Ook de koopkracht bij de consument is bij de huidige inflatie een zorg. Dat maakt het perspectief op de langere termijn wat onzeker.


Rekeningen betalen

Boerenkaasbereider Theo Dekker uit het Noord-Hollandse Schagerbrug vindt de goede kaasnotering hard nodig om de rekeningen te kunnen betalen. 'Zaken als zuursel, coating, ingrediënten, energie en reinigingsmiddelen werden zeker niet goedkoper en vergeet ook de personeelskosten niet. Het is bovendien lastig om aan goed personeel te komen.'

Hij verwacht dat de kaasprijs de komende maanden op hetzelfde niveau blijft. 'De notering is niet rechtstreeks gekoppeld aan de melkprijs, maar wordt bepaald door het aanbod en de voorraad.' Dekker ziet dat kaas en andere boodschappen in winkels en supermarkten ook erg duur blijven. 'Dus zal kaas niet goedkoper worden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer