Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Opheffen graandeal treft ons allemaal'

Kees Huizinga en zijn medewerkers zijn bijna klaar met de oogst van de wintergerst. De opbrengst is goed, maar de lage marktprijs en het opzeggen van de graandeal bezorgen de Nederlandse boer in Oekraïne de nodige problemen.

De oogst van de 1.000 hectare wintergerst is deze week door Huizinga en zijn medewerkers afgerond. Het leverde dit jaar met 9,3 ton per hectare een recordopbrengst op. 'Dit is super en goed voor de stemming op de boerderij. Maar de prijs is bizar laag. Dat in combinatie met de hoge kunstmestprijzen van het afgelopen jaar betekent in feite dat we er niets op verdienen. De lage prijs van 108 dollar per ton heb ik in twintig jaar boeren in Oekraïne nog nooit meegemaakt', verzucht de ondernemer.

De oogst van het koolzaad met de Nexat verloopt voorspoedig. Het opschonen van de oogst gebeurt in een ietwat geïmproviseerde installatie waar nog kleine oude trucks uit de Sovjettijd rondrijden. Huizinga heeft ze in de aanbieding. 'Als iemand hiervoor belangstelling heeft, laat het dan weten. Ik zorg dat ze in Nederland komen', zegt hij.


Pers op perceel

Rusland heeft deze week de graandeal met Oekraïne eenzijdig opgezegd. Daarnaast voerden Russische drones aanvallen uit op onder meer een graanopslag in de haven van Odessa. Voor Huizinga betekent dit dat hij veel interviewaanvragen krijgt en cameraploegen over de vloer. Zo is het internationale persbureau Reuters aanwezig op zijn land.

De gerst is binnen, de tarwe moet nog een beetje drogen, maar kan komende week worden geoogst.


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer