Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Mijn drone is goedkoper dan een veldspuit'

Voor de Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga begint binnenkort het drukke oogstseizoen. Nu hij nog tijd heeft, reist hij af naar Nederland om zich te laten informeren over onder meer strokenteelt bij de Boerderij van de Toekomst in Lelystad.

Bij de Boerderij van de Toekomst worden op 25 hectare grond onder meer proeven gedaan met strokenteelt en precisietechnologie. De resultaten worden gebruikt om voor zowel de biologische als gangbare landbouw een zo duurzaam mogelijk bedrijfssysteem te ontwikkelen.

De enorme percelen van Huizinga in Oekraïne staan in geen verhouding met de akkers van de proefboerderij. De bedrijfsvoering is dan ook geheel anders. Maar Huizinga is geïnteresseerd in de resultaten van de proeven. De ontwikkelingen op het gebied van drones volgt hij al nauw en het zelf produceren van waterstof voor eigen machines ziet hij in de toekomst wel zitten.


Proefstroken

Wijnand Sukkel is agro-ecoloog en al jaren verbonden aan de Boerderij van de Toekomst. Hij geeft Huizinga een rondleiding. Het valt de Nederlandse boer uit Oekraïne op dat er veel kleine machines in de schuur staan. Dat heeft vooral te maken met de smallere proefstroken.

Een aantal bewerkingen en tests wordt uitgevoerd met robots. Die ontwikkeling ziet Huizinga wel zitten. Vooral omdat je misschien minder vloeistof hoeft te spuiten, minder werkdruk hebt en er uiteindelijk financieel beter van wordt. Sukkel is blij met het enthousiasme van de ondernemer, maar benadrukt dat de ontwikkeling van de robots naar goede toepassingen in de praktijk nog wel even gaat duren.


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer