René Eijsink

René Eijsink

René is redacteur digitale media. Hij is camerajournalist en verzorgt de montage van NieuweOogst.tv.

Contact

Artikelen door René Eijsink

Demonstraties en hutspot op het menu

Mechanisatie

Grimme Nederland organiseerde afgelopen woensdag voor het eerst een Hutspotdag. Tijdens dit evenement waren er tal van demonstraties van machines voor het oogsten en inschuren van aardappel, ui en wortel. En natuurlijk konden bezoekers genieten van...

De toekomst ligt in Ens

Akker- & Tuinbouw

Stichting Future Food Production opende dinsdag in Ens de Akker van de Toekomst. De initiatiefnemers willen in de komende jaren op dit proefveld tonen dat via onbereden bedden- en strokenteelt forse reducties van onder meer gewasbescherming,...

Zelf oogsten bij de Lelystadse Boer

Akker- & Tuinbouw

Ruim 1.500 inwoners van Lelystad oogstten afgelopen weekend zelf op de percelen van de Lelystadse Boer. Op de locatie van het toekomstige Lelystad Airport Businesspark konden bezoekers onder meer aardappels, uien en bieten uit de grond halen.

Kiwibes nog niet rijp maar wel geoogst

Akker- & Tuinbouw

De kiwibes is nog niet erg populair bij het grote publiek, terwijl dit vitaminerijke en smaakvolle fruitsnoepje het goed doet op Nederlandse bodem. De oogst is in Ingen op de Betuwe begonnen.

Deense haspel rijdt en rolt zelfstandig

Mechanisatie

Beregeningsinstallaties zijn er in alle soorten en maten maar deze zelfrijdende haspel uit Denemarken is uniek voor ons land. De haspel volgt zelfstandig de uitgelegde slang, ook als deze in een bocht is neergelegd.

Stapelaar verwerkt 250 balen per uur

Mechanisatie

Loonbedrijf Boven in het Groningse Finsterwolde is tevreden over de proef met een balenstapelaar uit Spanje. Met zo’n 250 strobalen per uur is de capaciteit van het laden flink omhoog gegaan.

Krone heeft vertrouwen in 2019

Mechanisatie

De voederwinningsdemonstratie van Krone trok vorige week in Dronten weer honderden belangstellenden. Naast machines die al jaren lang hun kwaliteit hebben bewezen, waren er ook relatief nieuwe ontwerpen te bewonderen.

Boer toont mestbeluchtingssysteem

Veehouderij

De melkveestal van Maatschap Kroodsma was nodig aan een verbouwing toe. De stal was te vol en de melkinstallatie moest nodig worden vervangen. Daarnaast was de mestopslag niet toereikend voor de wintermaanden. Daarom besloot de familie Kroodsma om...

Vogelakker trekt mens en dier

Akker- & Tuinbouw

De boeren van Agrarisch Collectief Waadrâne verbouwen in Noordoost-Friesland voornamelijk aardappels, bieten en graan. Maar sinds 2016 zijn ze ook erg actief met het inzaaien van kleurrijke vogelakkers.

Bourgondisch eten bij boer Henk

Akker- & Tuinbouw

Henk Kerkers heeft zijn passie voor bijzondere groente en lekker eten weten te combineren. Een chef-kok kookt vanaf 8 augustus vijf dagen lang zijn de boerderij in Deurne gerechten met bijzondere groente van het Brabantse land.

Boer legt contact met gratis pannenkoek

Algemeen

Vereniging De boer als gastheer uit het Vechtdal investeerde dit jaar onder meer in een grote mobiele pannenkoekenpan. Door het organiseren van activiteiten zoekt de vereniging contact met de consument.

Boer heeft waterpeil onder controle

Veehouderij

Melkveehouder Nico Neppelenbroek zit thuis met een kop koffie achter zijn computer en bekijkt de waterstanden in de vier betonbakken op zijn percelen. Die bakken zijn onderdeel van het systeem van de boer uit Zuidwolde om baas te blijven over het...

Streekproducten doen het goed in tuincentrum

Algemeen

De klanten van tuincentrum TuineXtra in Noordwijk staan regelmatig met een mix van planten en boerenproducten bij de kassa. Sinds anderhalf jaar is in het pand een Landwinkel geopend en de streekproducten lopen goed.

Koeparasol als verrijdbare schaduwboom

Veehouderij

Boeren zoeken manieren om hun vee in weilanden te beschermen tegen de brandende zon en hoge temperaturen. In de afgelopen decennia zijn veel bomen in en langs de weilanden verdwenen. Een parasol met een doorsnede van 12 meter biedt dan uitkomst.

Natuurhooi is het nieuwe steenkool

Algemeen

Voor de creatieve ondernemer Tom van Til uit Eelde is het duidelijk. Natuurhooi is één van de opties om waardevolle energie te halen uit een vrij waardeloos basismateriaal. Maar dan moet het hooi wel eerst worden omgezet in briketten.

Eiwitrijke boon biedt melkveehouder mogelijkheden

Veehouderij

Melkveehouders moeten in 2025 tenminste 65 procent van de eiwitbehoefte van eigen land halen. De eiwitrijke veldboon kan voor veel boeren dan een interessant gewas zijn. Maar met landelijk in totaal zo'n 700 hectare is het voor veel veehouders nog...

Middelmatig aspergeseizoen ten einde

Akker- & Tuinbouw

Het aspergeseizoen stopt traditiegetrouw op 24 juni, want dan is het Sint Jan. Aspergeteler Henk Slettenhaar uit Klazienaveen is niet super enthousiast over het afgelopen oogstseizoen, maar hij is blij dat de asperges beter waren dan vorig jaar. En...

Groningse paardenmelk gaat de wereld over

Veehouderij

De open dag van paardenmelkerij De Lage Wierde in het Groningse Wirdum is zaterdag goed bezocht, ondanks regenbuien in de ochtend. De belangstelling voor paardenmelk en -producten groeit.

Koeien boeien Kenianen

Veehouderij

Een groep atleten en begeleiders uit Kenia volgen deze week een cursus veehouderij en koeverzorging. Binnen dit project van het Platform Natuurlijke Veehouderij bezoeken de Kenianen diverse Overijsselse melkveehouders en een kaasmakerij.

Schuur bouwen met oog voor landschap goed mogelijk

Algemeen

Zo kan het ook. Onder die titel draaide werkgroep Agrarisch Landschappelijk Bouwen van vereniging Wierde & Dijk een pilotproject waarbij drie schuren werden gebouwd. Dat gebeurde in nauw overleg met boeren, architecten en landschapsarchitecten.

Mest op en niet in de grond bij VBBM-leden

Veehouderij

Landbouwminister Carola Schouten wil de omslag naar kringlooplandbouw graag zo snel mogelijk inzetten. De leden van Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu (VBBM) zoeken de natuurlijke balans. Ze brengen daarom mest op en niet in de grond.

Asbestverbod van tafel, maar saneren gaat door

Algemeen

De Eerste Kamer heeft tegen het asbestverbod op daken gestemd. Toen dat dinsdag bekend werd gemaakt, dronk Alfred Jansen van LTO een borrel op het goede nieuws. 'Voor veel boeren is nu even de druk van de ketel.' Er wordt een nieuwe basis gelegd om...

De Smakelaar wint juryprijs

Veehouderij

Een groep studenten van Aeres Hogeschool heeft dinsdagavond de juryprijs gewonnen tijdens een pitch voor Ondernemersvereniging De Driehoek in Dronten.

Bloemrijke akkers zijn sexy

Veehouderij

Onder leiding van Agrarisch Natuur Drenthe worden er in de provincie ook dit voorjaar weer bloemrijke akkers ingezaaid. Zowel de natuur als de boeren hebben er volgens de organisatie baat bij.

Fokken van alpaca's vergt kennis

Veehouderij

De alpaca is op het platteland steeds vaker te zien bij zowel hobbyboeren als veehouders die een publiekstrekker zoeken voor het weiland naast de boerderij. Maar om deze dieren uit de Andes te kunnen houden, is basiskennis erg belangrijk.

Melkvee- en Akkerbouwdagen tonen nieuwe ontwikkelingen

Regio Noord

Tijdens de Melkvee- en Akkerbouwdagen in het Groningse Opende konden boeren drie dagen lang kennismaken met nieuwe ontwikkelingen. Maar ook het sociale aspect speelde een belangrijk rol tijdens deze buitenbeurs.

Kalveropfokclub brengt kinderen in contact met dieren

Veehouderij

De leden van kalveropfokclub Bronckhorst kwamen zaterdag bijeen op het erf van de familie Vaatjes in het Gelderse Wichmond. De bijeenkomst werd bezocht door zo’n 20 kinderen tussen de 6 en de 16 jaar.

Boerenkracht toont agrarisch leven in Limburg

Algemeen

Fotograaf Annie van Gemert heeft voor een expositie in het Limburgs Museum het leven van boeren en tuinders in de provincie vastgelegd. De serie Boerenkracht toont zowel de diversiteit aan agrarische bedrijven als het fraaie Limburgse landschap.

Melkveehouder bestrijdt vliegen met vliegen

Veehouderij

Vliegenoverlast kan op een melkveebedrijf leiden tot productievermindering en groeivertraging. Uitzetten van roofvliegen en sluipwespen is een biologische wijze van vliegenbestrijding.

Jersey-koeien doen het goed in Dalfsen

Veehouderij

Melkveehouder Henk van Gelder houdt sinds vijf jaar Jersey-koeien op zijn monumentale boerderij in Dalfsen. Hij experimenteerde eerst met een paar runderen en heeft nu een koppel van zo'n honderd dieren.

Onderzoek naar kennis van burger over boer

Algemeen

LTO Noord wil dat de afstand tussen boer en burger kleiner wordt. Daarom is in de drie noordelijke provincies een enquête gestart. Zo wordt inzicht verkregen in hoe de burger kijkt naar het boerenleven en de productie van voedsel.

Derde fase onderzoek breedspoortrekker gestart

Mechanisatie

Op de percelen van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw worden de aardappelproefvelden klaargemaakt voor proeven met de breedspoortrekker. Na dit derde onderzoekjaar moeten de resultaten binnen zijn.

Fosfaatmeststof uit rioolwater een primeur

Akker- & Tuinbouw

Waterschap Vallei en Veluwe zorgt niet alleen voor schoon en veilig water, maar is sinds deze week ook leverancier van de grondstof struviet uit rioolwater. Leverancier Timac Agro bewerkt struviet tot de fosfaatmeststof Physiostart P Plus voor...

Belangrijke eerste snede is ingekuild

Veehouderij

Door het warme droge weer van de afgelopen tijd halen veel boeren de eerste grassnede veel eerder binnen dan gebruikelijk. Met het oog op de weersvoorspelling met regen, proberen boeren en loonwerkers alles op tijd in de kuil te krijgen.

Groningse melkveehouder koestert Friese koe

Veehouderij

Het melkveebedrijf van Sandra en Harald Woldring in Haren is door Stichting Zeldzame Huisdierrassen erkent als het eerste fokcentrum van de Fries roodbonte koe.

Melkveehouders trots op zuivelkeurmerk

Veehouderij

In de winkels van supermarkt Jumbo liggen deze week de eerste pakken melk en yoghurt met één ster Beter Leven-zuivelkeurmerk in het schap. Wilma en Jasper Giesen uit Ezinge zijn trots dat hun melk het keurmerk mag dragen.

SPNA onderzoekt zaaidichtheid en nestelgedrag vogels

Akker- & Tuinbouw

Op de proefboerderij van SPNA Agroresearch in Nieuw Beerta is een proef gestart met zomertarwe. Naast onderzoek naar ziekteresistentie wordt er ook gekeken naar de invloed van zaaidichtheid op het nestelgedrag van vogels.

Toneelstuk Boer zoekt Vrouw in melkveestal

Algemeen

Toneelvereniging Puck uit Zwolle speelde afgelopen weekend in boerderij Polderzicht het stuk Boer zoekt Vrouw. Boeren en burgers genoten van de uitverkochte voorstellingen in Mastenbroek.

Waterkwaliteit centraal tijdens open dagen glastuinbouw

Akker- & Tuinbouw

Zo'n vijftienduizend bezoekers kwamen afgelopen weekend af op Kom in de Kas in Klazienaveen. Met een speciale expositie wilden de kwekers van de tien deelnemende bedrijven het publiek tonen dat ze steeds schoner produceren.

Berichtgeving kalversterfte raakt LTO

Veehouderij

Volgens RTL Nieuws zou er in 2018 op ruim twaalfhonderd boerderijen sprake zijn van extreem hoge kalversterfte. De berichtgeving raakte Dirk Bruins van LTO vakgroep Melkveehouderij en dan vooral het gebruikte beeldmateriaal.

Koeienparade door binnenstad Kampen

Veehouderij

De koeienparade die maandag 1 april in Kampen werd gehouden, bleek alles behalve een grap te zijn. Onder grote publieke belangstelling trokken twaalf koeien door de oude Hanzestad.

Natuurlijke geboorte belangrijk onderwerp stierenveiling

Veehouderij

Op de voorjaarsveiling van het Centraal Opfokstation in Gelderse Laren werden zaterdag 22 stieren geveild. De belangstelling was groot, maar de prijzen bleven op het normale niveau.

Boerin zoekt oppas voor haar ossen

Veehouderij

Melkveehouder Suzanne Ruesink in het Achterhoekse Aalten zoekt naast percelen om haar ossen in te weiden, vooral ook enthousiaste mensen die als oppasser een oogje in het zeil willen houden.

Varkens laten zich ganzeneieren goed smaken

Veehouderij

De proef in Houten, waarbij varkens worden ingezet om broedende ganzen te storen, is deze week gestart. En de ganzeneieren smaakten de varkens goed.

Beschermde status Koloniën van Weldadigheid deert boer niet

Algemeen

De Koloniën van Weldadigheid in onder meer Frederiksoord kunnen over een jaar de titel Europees Erfgoed krijgen. De boeren die in het gebied land pachten van de Maatschappij van Weldadigheid hebben in een convenant vast laten leggen dat zij in de...

Op zoek naar het beste idee van Varkensland

Veehouderij

De wedstrijd Het beste idee van Varkensland wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Het is een zoektocht naar een idee of innovatie waarmee de Nederlandse varkenshouderij zich over de gehele breedte kan verbeteren.

Project erfemissie succesvol afgesloten

Akker- & Tuinbouw

Waterschap Drents Overijsselse Delta is tevreden over de resultaten van project 'Schoon erf, schone sloot'. Veertien bloembollentelers lieten een erfemissiescan uitvoeren en namen maatregelen.

Rutte daagt studenten uit

Algemeen

Aeres Hogeschool Dronten ontving dinsdag minister-president Mark Rutte. Hij ging in gesprek met studenten en daagde hen uit om met ideeën te komen voor de agrarische uitdagingen in de nabije toekomst.

Goed boeren in Denemarken

Veehouderij

Stieneke en Boudewijn IJdema liepen met hun melkveebedrijf in het Friese Blesdijke tegen de grenzen van de groei aan. En daarom besloten ze in 2014 een nieuwe start te maken in Denemarken. Een stap waar ze geen dag spijt van hebben gehad.

Pizzabakker kiest voor kas

Akker- & Tuinbouw

Alles leek erop dat Henk Bunskoek zijn biologisch-dynamische bedrijf De Zonnehorst in 2018 kon overdragen. Maar toen dat mislukte vroeg de teler zijn voormalige stagiair en pizzabakker Giuseppe Secchi.

Openfrontstal goed voor succes bij Wintershow Zwolle

Veehouderij

Wintershow Zwolle was voor Erik Overkempe uit Raalte een gedenkwaardig moment. Eindelijk vielen zijn koeien in de prijzen. En dat komt volgens hem vooral door zijn openfrontstal.

Voorbereiden op onvermijdelijke bedrijfsbeëindiging

Algemeen

Het melkveebedrijf van familie Kottelenberg in Markelo houdt na zes generaties op te bestaan. Geen van de vier kinderen wil het bedrijf overnemen. Joke Kottelenberg breidt zich daarom voor op de onvermijdelijke bedrijfsbeëindiging.

Iedere kip een eigen chip

Veehouderij

Onderzoeker Laura Star wil een topsportprogramma ontwikkelen voor pluimvee. Een kip zou in de toekomst bijvoorbeeld een eigen voedingsprogramma moeten krijgen.

Drijfmestseizoen van start

Akker- & Tuinbouw

Boeren en loonwerkers hebben uitgekeken naar 16 februari 2019 . Want sinds afgelopen zaterdag mag er weer drijfmest worden uitgereden.

Plaatsing melkrobots is flinke bevalling

Veehouderij

Melkveehouder Albert van Burgsteden presenteerde op donderdag 14 februari vol trots zijn drie nieuwe melkrobots. De open dag op het familiebedrijf in het Drentse dorp Een werd druk bezocht.

Inspiratiedag voor boer en beschermer

Algemeen

Op zaterdag 16 februari wordt voor alle boeren, beschermers en beheerders in het boerenland een inspiratiedag gehouden. In het Beatrixgebouw in Utrecht krijgen de bezoekers een gevarieerd programma aangeboden.

Reddingsactie voor biologische melkveehouders

Veehouderij

Eén op de twintig biologische melkveehouders in ons land dreigt failliet te gaan door onder meer de gevolgen van de fosfaatheffing. De actie ‘Red de Bioboer’ moet er toe leiden dat er een passende wetgeving komt voor de biologische sector.

Cursus voor zelfvertrouwen schapenhouders

Veehouderij

Op de dierenartspraktijk in het Groningse Zuidhorn geeft Maaike van Diepen aan schapenhouders een cursus om ze meer zelfvertrouwen te geven bij het aflammeren.

Succesvolle kijkdag voor online veiling

Mechanisatie

Belangstellenden konden afgelopen zaterdag de kavels bekijken die Agribidding.com ter veiling aanbiedt. De online veiling sluit donderdag 7 februari.

CRV ziet 2019 positief tegemoet

Veehouderij

Tot begin maart vinden door het hele land de jaarlijkse CRV-districtsbijeenkomsten plaats. Het jaar 2018 was voor de coöperatieve veeverbeterings-organisatie een goed jaar.

Failliete varkenshouder vertelt zijn verhaal

Veehouderij

Willy Wolfkamp is na 43 jaar gestopt met zijn varkenshouderij. De boer moest noodgedwongen stoppen na onder meer een reeks financiële tegenslagen.

Geitenkefir uit Stolwijk landelijk verkrijgbaar

Veehouderij

De geitenkefir uit Stolwijk ligt sinds afgelopen weekend in de schappen van Ekoplaza. Geitenhouder Mart-Jan de Jong presenteerde met trots zijn product tijdens de Biobeurs.

Filmen biggentransport sociaal experiment boerenzoon

Veehouderij

Boerenzoon Victor Brooimans uit Dronten maakte een video over het vervoer van biggen in een nieuwe veewagen. Filmen van de beelden voelde voor hem als een soort sociaal experiment.

65-jarige Mieke Braamse melkt na carrièreswitch koeien

Veehouderij

Mieke Braamse had haar werkzame leven al bijna achter de rug op het kantoor bij diverse bedrijven en instanties. Nu is de 65-jarige actief in de melkstal.

Gouden tip op Biobeurs

Biologische landbouw

In de Zwolse IJsselhallen ging woensdag de jaarlijkse Biobeurs van start. Naast stands van de bekende biologische producenten en groothandelaren, is er ook een Streekplein waar kleinere producenten zich presenteren.

Varkenshouder berust in faillissement

Veehouderij

Willy Wolfkamp uit Haarle was 43 jaar lang varkenshouder. Na een reeks financiële tegenslagen in de afgelopen jaren, moet hij noodgedwongen stoppen. De stallen staan vanwege het faillissement leeg.

De Drents Big Vief is compleet met heideschaap

Algemeen

In het voorjaar van 2019 gaan in Drenthe fietssafari's van start langs zeldzame landbouwrassen. De deelnemers kunnen tijdens de 40 kilometer lange tocht de dieren bekijken. Op enkele locaties kan men ook producten van de landbouwdieren proeven en...

Melkveehouder kiest voor vroege mais

Veehouderij

Melkveehouder Wim Vedder uit Gasselternijveensemond had in 2018 diverse percelen mais met grote verschillen in de opbrengsten. Voor het perceel op veengrond kiest hij dit jaar bewust voor een vroeg ras.

Winterkuilen mais zijn beduidend kleiner

Veehouderij

Bij veel boeren gaat 2018 de boeken in als een slecht jaar voor de mais. De winterkuil van melkveehouder Bas Fokkert is zo'n 33 procent kleiner dan gebruikelijk.

Roodbontfokker van het jaar legt nadruk op hoornloosheid

Veehouderij

Voor melkveehouder Sietze Henk Haytema ging deze week een droom in vervulling. Hij werd op de jaarlijkse thema-avond van Platform Roodbont gekozen tot fokker van het jaar. Zijn specaliteit: hoornloosheid.

Vakgroep wil vlees beter aan de man brengen

Veehouderij

'Wij hebben een mooi product in handen, maar weten dat letterlijk en figuurlijk nog niet goed te verkopen aan het publiek. Daar ligt een grote taak en uitdaging voor ons', stelt Niels Mureau van vakgroep Vleesveehouderij van LTO Nederland.

Zeldzame Landgeit behoort tot de Drents Big Vief

Veehouderij

Rosa van der Kamp organiseert dit jaar fietssafari's in Drenthe langs vijf zeldzame landbouwrassen. Naast onder meer het Drents Hoen en de Blaarkop komen deelnemers tijdens de tocht ook de Nederlandse Landgeit tegen.

Nieuw Bloed: Een volle vriezer en een vrij weekend

Algemeen

Annerie van Bommel werkte eerst in het onderwijs maar stortte zich enkele jaren geleden volledig op het nieuwe leven met haar man Jeroen en hun kudde Limousins.

Nieuw Bloed : Buitenfamiliaire bedrijfsovername als oplossing

Algemeen

Thom Huitema had alles in zich om een succesvol trombonist te worden. Zijn docenten op het conservatorium waren dan ook lovend over hem.

Nieuw Bloed: Door hard werken de schade terugverdienen

Algemeen

Chantal Bouwhuis werd verliefd op een pluimveehouder en verhuisde van het dorp naar een boerderij met ruim 95.000 kippen.

Nieuw Bloed: Vertrouwen in de framboos

Algemeen

Nieuwe Oogst schenkt in de laatste weken van 2018 extra aandacht aan een nieuwe generatie boeren en telers. In de serie Nieuw Bloed stellen we in zes videoportretten jonge agrarische ondernemers aan u voor.

Nieuw Bloed: Geen tijd voor vrouw en kind

Algemeen

Nieuwe Oogst schenkt in de laatste weken van 2018 extra aandacht aan een nieuwe generatie boeren en telers. In de serie Nieuw Bloed stellen we in zes videoportretten jonge agrarische ondernemers aan u voor.

Nieuw Bloed: Twee kapiteins op één schip

Algemeen

Nieuwe Oogst schenkt in de laatste weken van 2018 extra aandacht aan een nieuwe generatie boeren en telers. In de serie Nieuw Bloed stellen we in zes videoportretten jonge agrarische ondernemers aan u voor.

Alles draait om klimaat tijdens LTO Noord Ledendag

Algemeen

De ledendag van LTO Noord regio Noord in Drachten was dinsdag met negenhonderd bezoekers een groot succes.

Hoog niveau Holsteiners bij HHH

Veehouderij

In de overvolle Zwolse IJsselhallen presenteerden topfokkers zaterdag weer hun Holsteiners tijdens de Holland Holstein-sHow (HHH).

Grote belangstelling voor Aeres Hogeschool Dronten

Algemeen

De Open Dag van Aeres Hogeschool trok veel belangstelling. Zaterdag bezochten zo’n 500 aspirant-studenten de schoollocaties in Dronten om kennis te maken met het ruime aanbod aan opleidingen.

Drentse variant op Afrikaanse Big Five

Regio Noord

De Drents Big Vief als tegenhanger van de Afrikaanse Big Five. Vormgeefster Rosa van der Kamp kwam daar voor haar afstudeerproject aan de Design Academy Eindhoven mee op de proppen.

Boerenkaas maken populaire cursus

Veehouderij

Cursus Boerenkaas maken bij het Dairy Training Centre in Oenkerk is erg populair. Steeds meer boeren kijken of het verwerken van eigen melk een nieuwe tak binnen het bedrijf kan zijn.

Akkerbouwer zoekt paard

Akker- & Tuinbouw

Vooral binnen de kleinschalige biologische teelt groeit de belangstelling voor het werken met paarden. Zo verzorgt Teun van Dijk met zijn paard Spikkel de akkers bij biologische boerderij Kleinlangevelsloo in Heino.

Grootste beurs met kleinste trekkers

Algemeen

De Landbouwminiaturen Club Nederland (LCN) hield 17 en 18 november in de Zwolse IJsselhallen de ruil- en verzamelbeurs Agritoy.

Omschakelende varkenshouder rest wachtlijst

Veehouderij

Het aantal biologische varkenshouderijen in ons land stijgt nog steeds. Maar die stijging is groter dan de verkoopcijfers van het biologische varkensvlees. Een wachtlijst is het gevolg.

Minder aanbod pootaardappels na warme zomer

Akker- & Tuinbouw

Tijdens de jaarlijkse rassenshow van Agrico presenteerde algemeen directeur Jan van Hoogen niet alleen nieuwe aardappelrassen maar waarschuwde hij telers ook dat er beduidend minder pootaardappels beschikbaar zijn.

Meer begrip bij partner melkveehouder door cursus

Veehouderij

Een nieuw seizoen Boer-in-ontwikkeling is in Raalte van start gegaan. De cursus is speciaal opgezet voor partners van boeren die graag meer basiskennis willen krijgen over de melkveehouderij.

Velddemonstratie verkleinen groenbemesters

Mechanisatie

Tijdens de velddemonstratie afgelopen vrijdag in Lelystad was de belangstelling groot voor innovatieve technieken om groenbemesters te verkleinen.

Rundvee en Mechanisatie Vakdagen in volle gang

Mechanisatie

De Rundvee en Mechanisatie Vakdagen zijn dinsdag in Hardenberg van start gegaan. In maar liefst zeven hallen presenteren zo'n vierhonderd standhouders vooral de innovaties op het gebied van landbouwmechanisatie.

Informatiebijeenkomsten ganzenschade Drenthe

Algemeen

De ganzenoverlast op akkerbouw- en grasland in Drenthe neemt toe. LTO Noord houdt in de komende weken drie bijeenkomsten om boeren te informeren over onder meer het belang van schademelding en de afhandeling daarvan.

Boerin Agnes deelt levensverhaal in theater

Veehouderij

Agnes Lensing-Van de Ven, beter bekend als boerin Agnes, is zondag in Arnhem begonnen aan haar eerste theatertour.

Tekort aan bikkels voor bietencampagne

Akker- & Tuinbouw

Transporteurs en uitzendbureaus zijn naarstig op zoek naar chauffeurs voor de bietencampagne. Zo hoopt bijvoorbeeld Werff Talent uit Heerenveen via flyers bij tankstations nieuwe chauffeurs te vinden.

De eerste varkensstal met 2 sterrenvlees

Veehouderij

De Dartelstal in het Groningse Beerta is bijna klaar. Een groot gedeelte van het nieuwe stallencomplex wordt al bevolkt door varkens. Annechien ten Have levert daarmee het eerste 2 sterren varkensvlees van Nederlandse bodem.

De beste kaas uit de regio Leiden

Algemeen

De jaarlijkse Rondom Leiden Kaaskeuring werd donderdag gehouden. Zo'n dertig kaasmakende boeren uit de regio brachten hun beste producten mee naar Zoeterwoude.

Theaterstuk in stal belicht actuele boerenproblemen

Algemeen

In het Drentse Lhee is een lege veestal bij een boerderij tijdelijk omgedoopt tot decor voor theaterstuk Maalkop door PeerGroup. De hoofdrollen worden gespeeld door Fabian Jansen en koe Martje 160.

Aspergeteler verwacht mooie oogst in 2019

Akker- & Tuinbouw

De meeste aspergetelers stoppen traditiegetrouw met oogsten op 24 juni, de dag waarop Sint Jan wordt gevierd. Dan begint voor de planten een honderd dagen lange groeiperiode die noodzakelijk is voor een goede productie in het volgende jaar.

Groenbemesters gaan de diepte in

Regio Noord

Agrarische handelsmaatschappij Hoogland organiseerde in het Groningse Usquert een groenbemesterdemodag waarbij maar liefst tien verschillende proefvelden werden gepresenteerd.

Oktober is voor geitenhouders Boktober

Veehouderij

Bio Goat Meat zet tijdens de oktobermaand het bokkenvlees in de schijnwerpers. Er zijn een aantal Boktoberfeesten georganiseerd waar bezoekers allerlei soorten geitenvlees kunnen proeven en kopen.

Black Angus is prima Fries streekproduct

Veehouderij

Hans Kerkhof kwam in 2016 in Ierland voor het eerst in contact met het Black Angus-runderras. En na een proeverij wist hij het zeker: dit heerlijke vlees moest ook in Nederland worden geproefd. Nu levert hij vlees aan zo'n veertig restaurants.

Fotoserie over het echte boerenleven

Algemeen

Loes Heerink werkt aan een eigen fotografieproject waarin ze het dagelijks leven van boeren en telers vastlegt.

Struisvogelhouder hoopt op nieuwe hype

Veehouderij

Wim de Kreij uit het Groningse Boerakker is nog een van de weinige struisvogelhouders in ons land. Hij runt samen met zijn vrouw een struisvogelhouderij met zo'n 55 volwassen dieren.

Topdrukte voor mobiele sappers

Akker- & Tuinbouw

De grote appeloogst dit jaar zorgt voor een overvolle agenda voor Tonnie Visch en zijn mobiele sappers. Met zijn team en pers reist Visch vooral door het oosten van het land om op locatie de rijpe appels en peren te verwerken tot vruchtensap.

Boer op de vloer bij Albert Heijn voor persoonlijk verhaal

Veehouderij

Campina hield zaterdag 6 oktober het jaarlijkse evenement Boer op de vloer bij Albert Heijn.

LTO-bestuurder knap nijdig over veehouderijslot Groningen

Veehouderij

LTO Noord regio Noord heeft met grote verbazing gereageerd op het voornemen van Gedeputeerde Staten van Groningen om intensieve veehouderijtakken op slot te zetten. Vanaf 1 januari 2019 zouden deze bedrijven met varkens, pluimvee of vleeskalveren...

Twaalfhonderd vrouwen op agrarische expeditie

Algemeen

De Drentse afdeling van Vrouwen van Nu organiseert voor maar liefst twaalfhonderd vrouwen een agrarische expeditie door de provincie.

Nationale Geiten Event zet geit in de schijnwerpers

Veehouderij

In de Zwolse IJsselhallen vindt zaterdag 29 september het tweejaarlijkse Nationale Geiten Event plaats. Fokker Gerard Koekkoek toont daar zijn Nederlandse witte en zwart-witte geitenras.

Hop voor De Vreemdeling is binnen

Akker- & Tuinbouw

Vlak naast de penitentiaire inrichting Veenhuizen groeit dit jaar voor het eerst metershoge hop. Het is een samenwerkingsproject tussen de gevangenis en Brouwerij Maallust. En de geoogste hop verdwijnt meteen in de brouwketel.

Lesje weidegang voor studenten en jonge boeren

Veehouderij

Agrarische studenten en jonge boeren bezochten deze week het Weidegang-event in Dronten met als thema 'Meer waarde uit gras'.

Veel vraag naar larven en wormen van Wadudu Insectencentrum

Veehouderij

Wadudu Insectencentrum in Beilen breidt dit jaar sterk uit. Het snel groeiende bedrijf staat binnen de agrarische wereld onder meer bekend als leverancier van vlieglarven en meelworm voor pluimveehouders.

Stroomdraad moet wild zwijn en bosvarken scheiden

Veehouderij

Stichting Boeren in het Bos beheert in Friesland en Drenthe natuurgebied met onder meer varkens. De kans dat deze bosvarkens in contact komen met wilde zwijnen is groot. Een stroomdraad moet ze bij elkaar vandaan houden.

Prima oogst Drentse kiwibes

Akker- & Tuinbouw

De oogst van de kiwibes in Uffelte is afgerond en de opbrengst is goed. Dus kan de consument binnenkort weer genieten van deze kleine vitaminebom.

Bij fokkerij 't Makke Schaap is het altijd lente

Veehouderij

Lammeren in de wei is voor veel mensen een teken dat het lente is. Bij fokkerij 't Makke Schaap zitten ze echter al in de derde lammerperiode van dit jaar.

Schuwe kalveren na langer verblijf bij moeder groot probleem

Veehouderij

Melkveehouder Bartele Holtrop liet dit jaar zijn 35 kalveren langer bij de moeder lopen. Die proef pakte negatief uit, want het leidde tot schuwe kalveren.

Levende insectenlarven voeren aan leghen

Veehouderij

Aeres Hogeschool onderzoekt in Dronten, in samenwerking met Wadudu Insectencentrum en Hogeschool Van Hall Larenstein, de effecten van het voeren van levende insectenlarven aan leghennen.

Paddenstoelen steeds vaker op het menu

Akker- & Tuinbouw

Voor kwekerij Paddestoelenrijk in Rossum is de drukste periode van het jaar begonnen. Want vooral exotische paddenstoelsoorten staan steeds vaker op het menu.

Flink meer hectares soja in Nederland

Algemeen

Het aantal hectares soja in Nederland stijgt naar verwachting de komende jaren flink. Peter Strijk van DutchSoy onderzoekt welke rassen het meest geschikt zijn voor de omstandigheden in ons land.

Hogere plukkosten blauwe bes

Akker- & Tuinbouw

In het Drentse Wachtum plukt Roelof IJken het perceel waar de laatste blauwe bessen van dit jaar rijpen. Het seizoen zit er dus bijna op.

Droogte geeft goed beeld proefveld

Veehouderij

In het Drentse Erm ligt een proefveld waar Jos Groten van Wageningen Plant Research onderzoek doet naar de diverse maisrassen.

Matig jaar voor goed veevoer

Akker- & Tuinbouw

Vezelhennep werd in de afgelopen jaren onder melkveehouders populair als onderdeel van het veevoer. Maar ook voor dit gewas laat de droge zomer duidelijk zijn sporen na.

De lekkerste van Overijssel

Algemeen

In Zwolle is bekend gemaakt welk streekproduct zich dit jaar het lekkerste van Overijssels mag noemen.

Spaanse bewakers voor Groningse kudde

Algemeen

Door de toename van het aantal wolven in ons land besloot schapenhouder Mike van der Most om zijn kudde-bewaking uit te breiden met Pyrenese berghonden.

Brandweer waarschuwt voor dodelijk gas

Algemeen

Brandweer Nederland heeft een waarschuwingsbrief onder de korpsen verspreid. Aanleiding hiervoor zijn de recente gevallen van giftige gasvorming in maiskuilen.

Van kassa naar kraamkamer

Veehouderij

Varkenshouder Jan Vogels in het Brabantse Erp zet met succes Facebook en Twitter in om vooral jongeren enthousiast te maken voor een baan binnen de varkenhouderij.

Aardappel smaakt schapen goed

Veehouderij

De schaapskudde van biologische schapenmelkerij De Vreugdehoeve krijgt dit jaar aardappelen in hun ruwvoermix.

Mais favoriet op het menu van de das

Veehouderij

Met het groeiend aantal dassen in Nederland, wordt ook de schade aan de maisvelden groter. De zwart-wit marterachtige heeft het vooral voorzien op de kolven van de vroege maisrassen. Getroffen maistelers kunnen voor een schadevergoeding aankloppen...

Britten halen kennis bij Nederlandse boer

Veehouderij

Britse melkveehouders, deskundigen en beleidsmakers bezochten op uitnodiging van ZuivelNL en LTO Nederland enkele bedrijven in Nederland.

Friese kampeerboer blij met bezettingsgraad

Multifunctionele landbouw

Volgens Stichting Vrije Recreatie wijst alles erop dat 2018 een succesvol jaar wordt voor boerencampings. Vooral rondom de Culturele Hoofdstad Leeuwarden is de bezetting van kampeerplekken erg goed.

Boer houdt met verrekijker ongenode gast in de gaten

Regio Oost

De weilanden van melkveehouder Harry Arens in Agelo nodigen ongewild voorbijgangers uit om er te picknicken of bloemen te plukken uit zijn wildakker. Met een verrekijker houdt hij daarom een oogje in het zeil.

Druiventeler verwacht goed wijnjaar

Algemeen

Veel boeren kijken momenteel machteloos toe hoe hun gewassen verdrogen op het land. De wijnranken bij de Nederlandse druiventelers staan er echter prima bij en de opbrengst lijkt erg goed te worden.

Teler deelt verloren tomatenoogst gratis uit

Akker- & Tuinbouw

Door vooral de hoge nachttemperaturen van de afgelopen weken kreeg teler Greenco vorige week te maken met een partij snacktomaatjes die te snel waren gerijpt. De 60 ton tomaatjes was hierdoor minder lang houdbaar en niet meer geschikt voor de...