Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Voor borsjtsj mag je langskomen'

De Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga inspecteert vrijwel dagelijks de akkers van zijn boerderij om te kijken hoe de gewassen groeien en bloeien. De combinatie van uien, wortels en bieten doet hem meteen denken aan de traditionele bietensoep die veel wordt gegeten in Oekraïne: borsjtsj.

Een rondje langs de velden levert Huizinga informatie op over hoe de gewassen erbij staan. Een perceel zomergerst loopt duidelijk achter wat betreft groei.

Op het moment dat de Nederlandse boer in Oekraïne kunstmest had willen strooien, ging de machine kapot. Het duurde lang voordat er onderdelen voor de reparatie op de boerderij kwamen. Daarna is het droog gebleven in Centraal-Oekraïne waardoor de grond droog is en scheuren vertoont.


Onderscheiding

Huizinga reisde deze week af naar de hoofdstad Kyiv waar hij en andere boeren van de Ukrainian Agrarian Council werden ontvangen op het ministerie van Defensie. Voor hun steun aan het leger ontvingen ze uit handen van defensieminister Oleksii Reznikov een onderscheiding. Hij sprak zijn dank uit voor de steun vanuit de agrarische sector voor het leger.

De boeren hebben in de afgelopen tijd ongeveer 4 miljoen euro opgehaald om daar vrachtwagens, bussen en pick-ups van te kopen. Deze zijn nodig voor het transport van militairen en de munitie vanuit het westen van het land naar het front. De minister benadrukte ook dat snel transport van gewonde soldaten vele levens kan redden.


Geen boerderij meer

Na afloop lunchten de boeren gezamenlijk in Oeman. Voor het pand van de Ukrainian Agrarian Council stond alweer een rij auto's klaar om te worden overgedragen aan het leger. Onder de aanwezigen waren boeren die hun boerderij kwijt zijn geraakt, omdat die in bezet gebied liggen en door de Russen zijn ingenomen. Ook zijn er boeren die hun huis, stallen en akkers hebben zien verdwijnen door de grote watermassa na de dambreuk in de rivier de Dnipro.

Huizinga wil met zijn stichting De Leeuw Kyiv nog meer geld inzamelen voor de aanschaf van transportmiddelen voor het leger. Geschat wordt dat er nog minstens achthonderd voertuigen nodig zijn om het transport van militairen en wapens optimaal te kunnen laten verlopen. De Nederlandse boer in Oekraïne is ervan overtuigd dat dit een belangrijk element is. 'Deze oorlog wordt gewonnen door de partij die het logistiek het beste voor elkaar heeft. Snel en goed transport is essentieel. Op dat gebied kan iedereen, ook in Nederland, een steentje bijdragen.'


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer