Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Onweer op komst, maar alles beter dan oorlog'

Kees Huizinga is na een weekje Nederland weer terug in Oekraïne. Ook hier is het weer wisselvallig met soms flinke stortbuien. Die vochtigheid is niet ideaal voor de eerste gerstoogst van dit jaar. Maar door de hoge vochtigheid van het graan kan Huizinga wel perfect de aanpassingen aan zijn droger testen.

Bij aankomst op de boerderij rijdt de ondernemer eerst even een rondje langs de velden. Hij komt tot de conclusie dat het land er over het algemeen kurkdroog bij ligt. Maar het meeste graan staat er goed bij.

Het is nog vrij vroeg in het seizoen om te oogsten, maar toch beslist de Nederlandse boer in Oekraïne om de eerste wintergerst van het land te halen met een nieuwe Case-combine en de 15 meter brede Nexat. De overtrekkende buien spelen een negatieve rol tijdens de oogst en de weersvoorspelling geeft aan dat er in de komende week nog meer onweersbuien over Centraal-Oekraïne zullen trekken.


Droger aangepast

De geoogste gerst gaat rechtstreeks naar de droger. Huizinga en zijn medewerkers hebben deze vorig jaar aangepast. Zo is de oven verstevigd met metalen balken aan de zijkant waardoor de behuizing niet meer extreem kan uitzetten bij hoge temperaturen. Bij de warmtewisselaar zijn extra buizen aangebracht, zodat er minder warmte verloren gaat.

De eerste proef met de nieuwe constructie verloopt goed. Huizinga is tevreden over de gerst en het drogen. De grote vraag voor de boer blijft of dit jaar de export van het graan via de Zwarte Zee gaat lukken.


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer