Kees Huizinga start hulpactie na verwoesting stuwdam Oekraïne

De Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga is met zijn stichting De Leeuw Kyiv een hulpactie gestart na de verwoesting van de stuwdam maandag in het zuiden van Oekraïne.

Kees+Huizinga+start+hulpactie+na+verwoesting+stuwdam+Oekra%C3%AFne
© Koos van der Spek

'Door de onmetelijke wreedheid van Rusland is er nu weer een humanitaire ramp bovenop gekomen voor de Oekraïners en is het alle hens aan dek', laat Huizinga weten. Vrijwilligers van De Leeuw Kyiv zijn direct vertrokken naar het rampgebied met hulpgoederen zoals etenswaren en waterfilters. Ook is een inzamelingsactie gestart voor onder andere industriële waterpompen, waterfilters en transportmiddelen.

Door de verwoesting van de stuwdam zijn huizen, winkels, fabrieken en ziekenhuizen onder water komen te staan. De drinkwatervoorziening voor honderdduizenden mensen in Cherson en dorpen en steden in de omgeving is hierdoor in groot gevaar gekomen of weggevallen. Door het drinken van vervuild oppervlaktewater liggen ernstige infectieziekten op de loer.


Humanitaire hulp

De hulporganisatie brengt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne humanitaire hulp naar plekken in het land waar de nood het hoogst is. Afgelopen winter transporteerde de organisatie meer dan 1.200 generatoren vanuit Nederland naar onder andere ziekenhuizen en waterzuiveringsinstallaties.

Oekraïne en Rusland hebben elkaar tijdens een zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties beschuldigd van de vernietiging van de Kachovka-stuwdam.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer