Oekraïne neemt weer Duits varkensvlees af

Oekraïne erkent de EU-regionaliseringsregels voor Afrikaanse varkenspest (AVP) en neemt weer Duits varkensvlees af, meldt het Duitse ministerie van landbouw. Sinds september 2020 lag de export hiervan stil vanwege AVP-uitbraken.

Oekra%C3%AFne+neemt+weer+Duits+varkensvlees+af
© Twan Wiermans

Duitsland exporteerde in 2020 nog 7.000 ton aan varkensvleesproducten naar Oekraïne. Langzamerhand krijgt de varkensvleessector in dat land weer meer mogelijkheden om te exporteren. In mei opende Zuid-Korea de markt voor het vlees. Maar China is als de belangrijkste exportmarkt voor varkensvlees nog gesloten voor Duitsland.

Het Verband der Fleischwirtschaft, de Duitse vereniging voor de vleesindustrie, laat aan vakblad Topagrar weten blij te zijn met het besluit van Oekraïne. De organisatie ziet dat land als een belangrijke markt die bovendien met vrachtwagens is te bereiken. Oekraïne neemt doorgaans producten af die juist in West-Europa minder in trek zijn, zoals buikspek. Dat is goed nieuws voor de vierkantsverwaarding van varkens.

De Europese regionaliseringsregels houden in dat exportverboden niet voor een heel land gelden. Voor Duitsland betekent het dat alleen varkensvlees wordt geweerd uit gebieden waar besmettingen zijn. Het gaat vooral om regio's in Oost-Duitsland, voor veel gebieden gelden geen beperkingen. De eerste vrachtwagens met varkensvlees zijn inmiddels onderweg naar Oekraïne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer