Spanje blijft tweede exporteur varkensvlees ter wereld

Spanje blijft na de Verenigde Staten de tweede exporteur van varkensvlees ter wereld ondanks een lichte daling van de Spaanse varkensstapel. Dat blijkt uit cijfers van de overkoepelende organisatie van de Spaanse varkenssector Interporc.

Spanje+blijft+tweede+exporteur+varkensvlees+ter+wereld
© Carnica

De Spaanse export van varkensvlees is goed voor een volume van 2,93 miljoen ton ter waarde van 8.279 miljoen euro. Dat zeiden directeur Alberto Herranz en internationaal directeur Daniel de Miguel van Interporc bij de presentatie van de cijfers van 2022.

Voor het eerst sinds meer dan tien jaar daalde de Spaanse varkensstapel in 2022. Ten minste van wat ze in Spanje de witte varkens noemen om daarmee het onderscheid te maken met de zwarte Iberische varkens die pata negra-ham produceren.


Ruim 33 miljoen varkens

Het aantal witte varkens nam vorig jaar met 1,9 procent af naar 30,68 miljoen. Daarnaast zijn er ruim 3 miljoen zwarte varkens. Spanje blijft daarmee met afstand het Europese land blijft met de meeste varkens. Nummer twee Duitsland heeft ruim 21 miljoen varkens.

Gemiddeld heeft een Spaans varkensbedrijf 461 varkens. Dat ligt flink onder het gemiddelde van andere landen als Denemarken met 4.000 varkens, Nederland met zo'n 3.400 varkens en de Verenigde Staten met 1.200 varkens.


Varkensslachtingen

In 2022 daalde het aantal varkensslachtingen met 2,94 procent ten opzichte van het jaar ervoor, met 56,65 miljoen geslachte dieren. De totale vleesproductie nam ook licht af van 5,18 miljoen ton in 2021 tot 5,07 miljoen ton in 2022. De waarde van de vleesproductie steeg wel flink met 22 procent tot 10,87 miljoen euro.

Door de daling van de varkensstapel is er een keerpunt bereikt, stel Herranz. Hij ziet 2023 als zorgwekkend en vol onzekerheden. 'Dit jaar is bepalend voor de toekomstige duurzaamheid van het Spaanse varkensvleesagrifoodsysteem. Het versterken van de duurzaamheid van de sector is de komende jaren van belang.'

Spanje exporteert naar 111 verschillende markten, waaronder een aantal landen in de Europese Unie. China heeft zijn importbehoeften verminderd, maar blijft wel de belangrijkste bestemming voor Spaanse varkensvleesproducten met bijna 700.000 ton in 2022. Dat komt neer op 24 procent van de totale omzet van de sector.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer