Vion grootste daler in top 10 van Duitse varkensslachterijen

Het aantal geslachte varkens in Duitsland is vorig jaar met 9,2 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands (ISN). Procentueel gezien laat Vion met 17,1 procent de grootste afname zien. In absolute aantallen is de daling met 1,2 miljoen vleesvarkens net zo groot als bij de Duitse koploper Tönnies.

Vion+grootste+daler+in+top+10+van+Duitse+varkensslachterijen
© Vion

In 2022 zijn er in Duitsland 4,75 miljoen varkens minder geslacht waardoor het aantal slachtingen in totaal uitkomt op 47,1 miljoen. Dit is de grootste daling sinds 1993. Toen werd het jaarlijkse aantal slachtingen voor het eerst bijgehouden.

Het aantal varkensslachtingen krimpt al voor het zesde jaar op een rij. In 2016 werden in Duitsland nog 59,5 miljoen varkens geslacht.


Import stijgt

Het aantal geïmporteerde vleesvarkens is vorig jaar weer wat gestegen ten opzichte van 2021. In 2022 gingen er 1,23 miljoen vleesvarkens vanuit onder andere Nederland en België naar de Duitse slachterijen. In 2021 waren dat er 1,16 miljoen. Begin 2023 lijkt die trend door te zetten. Marktanalist Klaus Kessing van ISN benadrukt wel op dat de geïmporteerde aantallen voor de coronacrisis veel hoger lagen met 3,32 miljoen in 2019 bijvoorbeeld.

De Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen slachten de meeste varkens. In Nedersaksen ging het aantal slachtingen met 1,8 miljoen varkens, minus 10,8 procent, terug naar 15,06 miljoen. In Noordrijn-Westfalen was de afname 1 miljoen varkens, minus 5,7 procent naar 16,1 miljoen varkens.


Rangorde blijft gelijk

Boven in de top 10 van de Duitse varkensslachterijen is de rangorde niet veranderd. Na een daling met 7,5 procent blijft Tönnies de grootste varkensslachterij met 14,79 miljoen slachtingen in 2022. Bij nummer twee Westfleisch kromp het aantal geslachte varkens met 10,3 procent naar 6,51 miljoen slachtingen. Vion blijft op de derde plaats staan met 5,80 miljoen slachtingen. Bij nummer vier Danish Crown steeg het aantal slachtingen met 2,9 procent naar 3,03 miljoen vleesvarkens.

Onder in de top 10 wisselden slachterijen Mantel en Simon-Fleisch van plek. Mantel steeg door een toename van het aantal slachtingen met 4,1 procent naar 1,08 miljoen slachtingen en plek 9. Simon-Fleisch daalde door een afname met 2,8 procent naar 1,05 miljoen slachtingen en plek 10.

De top 10 van Duitse varkensslachterijen, die allemaal jaarlijks meer dan 1 miljoen varkens slachten, zagen hun marktaandeel vorig stijgen naar 82 procent. Samen slachtten ze 38,6 miljoen varkens in 2022. Alle andere kleinere slachterijen samen slachtten nog 8,5 miljoen varkens. Dat is een daling van 13,4 procent ten opzichte van vorig jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer