Spaanse vleessector heeft het moeilijk

Voor de korte en middellange termijn ziet de Nationale Vereniging van Vleesindustrieën van Spanje (Anice) geen verbetering voor de vleessector in dat land. Dat komt door de fors gestegen verwerkingskosten, de onzekerheden over afzetmarkten en de regeldruk vooral vanuit Brussel.

Spaanse+vleessector+heeft+het+moeilijk
© Anice

Daar bovenop komen de teruglopende aantallen slachtdieren en de oplopende prijzen, meldt Anice. De schaarste in de aanvoer van met name varkens en runderen zorgt voor historische prijsstijgingen van vleesgrondstoffen. Zo is de varkensproductie in de Europese Unie (EU) sinds 2020 aan het dalen.

In 2022 is zelfs 6 procent minder varkensvlees geproduceerd dan in het jaar ervoor, meldt Anice. Duitsland en Polen liepen voorop met een daling van 10 procent, Italië produceerde 7,2 procent minder varkensvlees en Denemarken schakelde 7 procent terug.


Duitsland

Duitsland is volgens Anice typerend voor de penibele situatie in de vleesindustrie. Door de hoge verwerkingskosten en het al meerdere jaren ontbreken van winstgevendheid zijn in dat land activiteiten gestopt. De politieke druk vanuit de groene hoek, onzekerheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende gevolgen van Afrikaanse varkenspest dragen daaraan bij.

In Spanje is de daling wat betreft varkensvlees minder groot. Afgelopen jaar is slechts 1 procent minder varkensvlees verwerkt. Dat is minder dan de andere EU-lidstaten met een belangrijke varkenssector, maar het betekent voor Spanje wel een trendbreuk.


Toenemende regeldruk

Anice constateert dat het de eerste productiedaling is na tien jaar van constante groei van de Spaanse varkenshouderij. Bovendien zorgt de toenemende regeldruk ervoor dat uitbreiding van varkenssector in Spanje wordt bemoeilijkt. Duurzaamheids- en dierenwelzijnsregelgeving vanuit Brussel komen daar nog bij.

De schaarste aan vleesvarkens heeft ook effect op de prijsontwikkeling. De notering voor levende varkens blijft sinds het begin van het jaar stijgen. Die prijs ligt momenteel gemiddeld 47 procent hoger dan een jaar geleden. De biggenprijs is zelfs 80 procent hoger dan een jaar geleden. Anice ziet vooralsnog geen verandering van deze situatie, maar uit wel haar zorgen over deze ontwikkelingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer