Vleesconsumptie in Duitsland laat forse daling zien

De vleesconsumptie in Duitsland lag in 2022 4,2 kilo per hoofd van de bevolking lager dan in 2021. Varkensvlees is met 2,8 kilo de grootste daler. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Federaal Informatiecentrum voor de Landbouw (BZL). De dalende trend in de vleesconsumptie zet door.

Vleesconsumptie+in+Duitsland+laat+forse+daling+zien
© Twan Wiermans

De consumptie van rund- en kalfsvlees is vorig jaar met 900 gram per hoofd van de bevolking verminderd ten opzichte van 2021. De consumptie van pluimveevlees is in deze periode met 400 gram afgenomen. Dat is voor het eerst. De totale vleesconsumptie komt in 2022 uit op 52 kilo per hoofd van de bevolking. Het is het laagste verbruik sinds het begin van de verbruiksberekeningen in 1989. Het is ook voor het eerst dat het verbruik van varkensvlees onder de 30 kilo per persoon uitkomt.De trends in de binnenlandse vraag en de dalende veestapel worden weerspiegeld in de nettoproductie van in eigen land geslachte dieren: in vergelijking met het voorgaande jaar werd in 2022 9,8 procent minder varkensvlees geproduceerd dan in 2021. De zelfvoorzieningsgraad met varkensvlees daalde naar 125,8 procent. In 2021 was dit nog 128,9 procent. De productie van rund- en kalfsvlees nam met 8,2 procent af en van pluimveevlees met 2,9 procent. De totale zelfvoorzieningsgraad van vlees ging van 118 procent in 2021 naar 116 procent in 2022.

De rekenmethodiek voor de vleesvoorziening wordt in de loop van dit jaar aangepast. Hierdoor kunnen de nieuwe waarden afwijken van de oude. Het aanbod van vlees over de afgelopen tien jaar zal met de nieuwe methode worden herberekend voor een goede vergelijking met het huidige verbruik.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer