Neerslagtekort loopt snel op ondanks bijzonder natte lente

Hoewel het voorjaar van 2023 behoorde tot de drie natste lentes ooit gemeten, loopt het neerslagtekort door het droge weer van de laatste weken snel op.

Neerslagtekort+loopt+snel+op+ondanks+bijzonder+natte+lente
© Twan Wiermans

In de eerste helft van mei regende het nog geregeld, al viel de neerslag lokaal waardoor de verschillen per gebied vrij groot zijn. Zo viel op sommige plaatsen ruim 80 millimeter regen en op andere plaatsen slechts 30 millimeter, meldt weersite Weeronline.nl.

Dat zorgt ervoor dat er momenteel een neerslagtekort is van zo'n 60 millimeter. Dat is normaal voor deze tijd van het jaar, maar doordat ook de komende tijd geen regen wordt verwacht, loopt het tekort de komende week naar verwachting op tot 100 millimeter. Dat is bovengemiddeld en te vergelijken met het neerslagtekort van 2018.

Doordat in het voorjaar veel regen viel, zijn de grond- en rivierwaterstanden momenteel nog normaal tot bovennormaal. Daarvan profiteren vooral diepwortelende planten en bomen. Gras kan al wel verdrogen doordat de toplaag is uitgedroogd door een combinatie van droog weer en de noordoostenwind.

De weermodellen van Weeronline laten pas eind volgende week een toenemende kans op buien zien. Naar verwachting valt er in de tweede helft van juni geregeld regen, al zal de hoeveelheid neerslag lokaal flink verschillen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer