Minder ammoniak en betere benutting met droge kuil

Een drogere graskuil leidt tot minder fermentatie en minder ammoniak. Daarmee is met de droogte van de kuil te sturen op de kwaliteit en de benutbaarheid van het eiwit. In een droge kuil is het gehalte darmverteerbeer eiwit hoger en het onbestendig eiwit lager dan in een nattere kuil. Hierdoor is er meer en beter benutbaar eiwit over voor de koe.

Minder+ammoniak+en+betere+benutting+met+droge+kuil
© Anjo de Haan

Dat stelt Verantwoorde Veehouderij. De betere benutbaarheid zorgt voor een lager ureum en vraagt om minder krachtvoeraanvulling. Volgens het project 'Koe en Eiwit' loont het dus voor de rest van het jaar om scherp te sturen op een droge kuil, hoewel melkveehouders het weer niet altijd in de hand hebben. Erg natte kuilen kunnen een ammoniakfractie van meer dan 10 procent hebben, terwijl heel droge kuilen richting de 5 procent kunnen gaan.

Daarmee is de graskuil een van de knoppen om aan te draaien richting een rantsoen van gemiddeld 155 gram ruw eiwit per kilo droge stof. Er zijn meer voedingsknoppen. In het project 'Koe en Eiwit' is een figuur ontwikkeld waarin de voedingscomponenten in één overzicht worden weergegeven.

Volgens onderzoeker en voedingsdeskundige Harmen van Laar van Wageningen University & Research is dit een handig overzicht dat op een eenvoudige manier een complexe materie laat zien. 'Alle belangrijke kwalitatieve sturingsmechanismen staan erin. Iedereen die bezig is met veevoeding, heeft het meeste wel in zijn hoofd, maar zo helder heb ik het nog niet eerder verbeeld gezien.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer