1.400 boeren aangesloten bij massaclaim tegen drinkwaterbedrijven

Zo'n 1.400 boeren hebben zich aangesloten bij een massaclaim tegen drinkwaterbedrijven van Stichting Droogteschade Waterwinning (SDW).

1%2E400+boeren+aangesloten+bij+massaclaim+tegen+drinkwaterbedrijven
© Twan Wiermans

De stichting stelt de drinkwaterbedrijven verantwoordelijk voor droogteschade door waterwinning en vindt dat deze drinkwaterbedrijven onder meer boeren hiervoor een vergoeding moeten betalen.

Ze beroepen zich hierbij op de Waterwet. Daarin staat dat schade die optreedt als gevolg van vergunde onttrekkingen aan het grondwater, zowel voor drinkwater als voor andere toepassingen, door de veroorzaker moet worden vergoed. Daarbij gaat het onder meer om schade aan gewasopbrengst.


De geijkte route hiervoor is aankloppen bij de provincie, die hiervoor de Adviescommissie Schade Grondwater heeft. Deze onderzoekt of de claim terecht is en stelt de hoogte van een vergoeding vast. Omdat die route vaak een langdurig proces is, wil SDW nu met een massaclaim een gestandaardiseerde aanpak afdwingen dat individuele boeren niet per perceel eventuele schade moeten laten onderzoeken om voor een schadevergoeding in aanmerking te komen.


Te weinig vergoeding

Woordvoerder Renée Ruisch van SDW zegt tegen watervakblad H2O dat dat nodig is. 'Waterbedrijven betalen al jarenlang te weinig vergoeding aan boeren die schade lijden omdat waterwinning op hun gebieden leidt tot extra droogte. We kijken daarbij terug in de tijd, tot twintig jaar of misschien nog langer.'

Boeren die zich hebben aangemeld, betalen maximaal 25 procent van het bedrag dat ze krijgen aan SDW als de claim wordt toegewezen. De dagvaarding aan de drinkwaterbedrijven wordt in de loop van dit jaar afgerond, maar de stichting mikt op een schikking.

'Het bepalen van de schade is complex. Als we in overleg tot een regeling kunnen komen, zou dat uiteraard mooi zijn. Dat is het snelst en is voor de onderlinge verhoudingen het best. Lukt het niet, dan komt er een rechtszaak. Dat zal een procedure van een lange adem worden', zegt Ruisch tegen H2O.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer