IMF: toenemende droogte zorgt voor minder landbouw

De effecten van de aanhoudende droogte zijn niet alleen voelbaar in Zuid-Europese landen, maar krijgen ook gevolgen voor andere Europese landen en de wereldwijde economie. Dat blijkt uit een rapport van de financiële denktank IMF.

IMF%3A+toenemende+droogte+zorgt+voor+minder+landbouw
© Twan Wiermans

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de wereldwijde economische impact van de toenemende droogte en afnemende landbouwproductiviteit significant. De economische gevolgen worden gevoeld door de hele voedselketen. Hogere voedselprijzen en lagere opbrengsten zullen vooral de armere bevolkingsgroepen treffen. Dat leidt tot meer voedselonzekerheid en het kan ook de sociale onrust in sommige landen versterken.

Boeren in Spanje verwachten dat de productie dit jaar met 20 tot 25 procent daalt door de aanhoudende droogte. Hierdoor vragen ze om steun van de overheid om de gevolgen te kunnen opvangen. De afgelopen jaren had het Zuid-Europese land al te maken met een afname van de regenval en hogere temperaturen. De Spaanse groente- en fruitproductie viel daardoor tegen, bijvoorbeeld van asperges, een belangrijk exportproduct voor het land.


Noodbesluit Italië

Naast Spanje zijn ook in andere Europese landen de gevolgen van droogte merkbaar. Zo heeft Italië onlangs een noodbesluit aangenomen om de watercrisis aan te pakken. Het besluit bevat maatregelen zoals het gebruik van afvalwater voor de irrigatie van gewassen en het verbod op niet-essentieel gebruik van water in stedelijke gebieden.

Ook dit land kampt al jaren met een afname van de landbouwproductie door de klimaatverandering. De droogte heeft de situatie verergerd en leidde tot oogstverliezen en zelfs tot het uitdrogen van bronnen en rivieren. Daarnaast geeft het zorgen in Italië vanwege de hierdoor oplopende voedselprijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer