Spanje geraakt door droogte, 784 miljoen steun voor boeren

Zo'n 80 procent van het Spaanse platteland kampt met ernstige droogte. Om de gevolgen te verlichten, heeft de Spaanse overheid 2,2 miljard euro beschikbaar gesteld. Een groot deel hiervan is voor de landbouw.

Spanje+geraakt+door+droogte%2C+784+miljoen+steun+voor+boeren
© Burt Sytsma

Er is 784 miljoen euro beschikbaar ter ondersteuning van de landbouwproductie en lastenverlichting voor boeren. De Spaanse boerenorganisatie COAG stelt dat de droogte vrijwel alle gewassen treft en schat dat 5 miljoen hectare aan gewassen de gevolgen ondervindt. Dat is 1,5 miljoen hectare meer dan een maand eerder.

De problemen in de landbouw leiden ook tot onrust onder Spaanse boeren. Die voerden deze week actie in het noordelijke Catalonië. Ze eisten meer hulp van de overheid. Met het beschikbare geld lijkt die hulp er nu te komen.


Klimaatverandering

'Spanje is gewend aan periodes van droogte, maar door de klimaatverandering zijn ze veel frequenter en intenser geworden en moeten we ons voorbereiden', zei verantwoordelijk minister Teresa Ribera in een toelichting op het beschikbaar gestelde geld. Behalve het geld voor boeren is er ook 1,4 miljard euro beschikbaar voor nieuwe infrastructuur om meer water beschikbaar te maken.


Eerder deze week werd al bekend dat de droogte in Spanje onder meer heeft geleid tot tientallen aanhoudingen voor het slaan van illegale waterputten om zo tropisch fruit als mango's en avocado's te kunnen verbouwen. Het land heeft volgens weerdienst Aemet de warmste en droogste april in de geschiedenis achter de rug. Bedrijven hebben veel last van de aanhoudende droogte en hoge temperaturen. Producenten vrezen dat de avocadoproductie dit jaar met een kwart kan afnemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer