Spanje werkt aan steunpakket voor boeren

De aanhoudende droogte baart de Spaanse regering grote zorgen. Een speciale droogtecommissie buigt zich over diverse steunmaatregelen, waaronder belastingverlaging en lenen tegen gunstiger condities.

Spanje+werkt+aan+steunpakket+voor+boeren
© Twan Wiermans

Sinds de herfst viel er in Spanje een kwart minder neerslag dan normaal. Volgens de boerenorganisatie COAG dreigt in het hele land meer dan 3,5 miljoen hectare niet-geïrrigeerde graangewassen uit te drogen. In afzonderlijke regio's zoals Andalusië en Castilië-La Mancha zijn de gewassen volgens experts praktisch verloren. Als de droogte aanhoudt en de oogstvolumes navenant lager zijn, zullen de kosten in de verwerkingsbedrijven enorm stijgen.

Grote zorg is ook dat door de droogte het toch al schaarse aanbod grondstoffen voor de diervoederindustrie verder verslechtert. Veel varkenshouders maken zich daarnaast zorgen over de watervoorziening van hun dieren. De boerenbond waarschuwt nu al voor operationele sluitingen, stijgende kosten voor producenten en hogere consumentenprijzen. Om in de toekomst beter voorbereid te zijn op droogte, pleit COAG vooral voor een betere infrastructuur voor wateropslag en -distributie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer