Roemeense melkprijs daalt 20 procent

De melkprijs daalde in Roemenië sinds 1 mei 20 procent. Dat gebeurde nadat verwerkers en detaillisten prijsafspraken met elkaar maakten over zuivel uit eigen land. Zij dragen ieder minimaal 10 procent bij aan de prijsverlaging, zodat de daling geen effect heeft op de prijs die melkveehouders beuren.

Roemeense+melkprijs+daalt+20+procent
© Pixabay

De prijsverlaging was nodig, omdat veel consumenten kozen voor geïmporteerde zuivel. Die is goedkoper dan uit eigen land. 'Hoewel dit een vrijwillige overeenkomst is en de retailers en verwerkers niet wettelijk verplicht zijn om eraan deel te nemen, hebben ze zich in groten getale bij dit overheidsinitiatief aangesloten', zei voorzitter Bogdan Chiritoiu van de Mededingingsraad.

De prijsverlagingen voor verse Roemeense melk lopen voor sommige producten op tot 34 procent, geeft hij aan. De overeenkomst, waarbij premier Nicolae Ciuca bemiddelde, heeft een looptijd van zes maanden.


Klagende boeren

Melkveehouders klaagden, omdat de melkprijs die ze beuren fors is gezakt. Terwijl ze in de wintermaanden nog omgerekend 60 cent per kilo kregen, was dat bedrag de laatste maanden gezakt naar een prijs die omgerekend tussen de 28 en 44 cent ligt.

Voor die prijs kunnen ze de melk niet produceren en ondernemers vreesden dat ze koeien moesten slachten. In de winkels werd die melk verkocht voor tussen de 1,40 en 1,90 euro. Sinds 1 mei wordt een korting van 20 procent doorgevoerd, wanneer de melkprijs boven de 1,40 euro ligt, meldt Agroberichten Buitenland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer