Roemeense regering vraagt om reddingsplan voor varkenssector

Volgens landbouwminister Petre Daea is de Roemeense varkenshouderij in twee jaar meer dan 1,2 miljoen varkens kwijtgeraakt door Afrikaanse varkenspest. De regering vraagt hem om snel met een soort reddingsplan te komen.

Roemeense+regering+vraagt+om+reddingsplan+voor+varkenssector
© Varkens Archief

De Roemeense varkenssector heeft afgelopen jaren flinke klappen gehad, meldt Agroberichtenbuitenland. Ondanks alle inspanningen van diverse overheidsinstanties om Afrikaanse varkenspest te stoppen, groeit het aantal nieuwe uitbraken bij wilde zwijnen en gehouden varkens.

Dat is een zorgpunt, omdat er ook activiteiten in de pijplijn zitten om het aantal zeugen weer op niveau te brengen. Het herbevolken van grote zeugenbedrijven, geruimd na besmet te zijn met Afrikaanse varkenspest en een verplichte sanitaire leegstand, is gewenst om het probleem van het gebrek aan biggen te verlichten.


Afhankelijk van import

Door het verlies van meer dan 1,2 miljoen varkens krijgen niet alleen Roemeense varkenshouders een flinke tik, maar ook de slachterijen en de vleesverwerkende bedrijven maken volgens Daea zware tijden door. Ook zijn de handel en de agrovoedingsbalans flink verstoord en is de afhankelijkheid van de import van varkensvlees toegenomen.

De landbouwminister werd door andere ministers gevraagd om binnen twee weken een plan van maatregelen te presenteren over het herstellen van de productie van varkensvlees in Roemenië. Grondstoffen om varkens te voeden, zijn er immers voldoende. De bestrijdingsmaatregelen tegen Afrikaanse varkenspest moeten zo worden georganiseerd dat varkenshouders worden gestimuleerd om hun stallen weer vol te leggen met zeugen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer