Senaat Roemenië stemt in met verbod nertsenhouderij

De Senaat in Roemenië heeft ingestemd met een verbod op de chinchilla- en nertsenfokkerij. Aanleiding voor het wetsvoorstel is een rapport van dierenwelzijnsorganisatie Humane Society International (HSI) Europe waaruit volgens de auteurs blijkt dat dieren in de Roemeense pelsdierhouderij 'schokkend lijden'.

Senaat+Roemeni%C3%AB+stemt+in+met+verbod+nertsenhouderij
© Nieuwe Oogst

Voor een echt verbod in Roemenië is niet alleen de steun nodig van de Senaat, maar ook van de Kamer van Afgevaardigden. De verwachting is dat het wetsvoorstel op korte termijn daar in stemming wordt gebracht. Mocht het voorstel ook daar worden aangenomen, dan is Roemenië het twintigste land in Europa waar de pelsdierhouderij verboden is. In Nederland ging het verbod op het beroepsmatig houden van pelsdieren in januari 2021 vervroegd in als gevolg van coronabesmettingen onder nertsen.

In Denemarken, een belangrijk nertsenland, wordt het houden van nertsen juist weer toegestaan per 2023. De publicatie van HSI verscheen in september. De Roemeense Senaat handelde snel, want in oktober werd door de Nationaal-Liberale Partij het wetsvoorstel voorbereid en in november gepresenteerd en nu is het dus aangenomen in de Senaat. Chinchilla's en nertsen zijn de enige soorten pelsdieren die beroepsmatig worden gefokt op pelsdierhouderijen in Roemenië.

In Europa is een lobby gaande om in de hele Europese Unie de pelsdierhouderij te verbieden. Nederland en Oostenrijk zijn daarin initiatiefnemers en leiden een coalitie van landen die daarvoor is. Vorig jaar nog was Roemenië juist een van de landen die tegen het verbod waren, samen met Griekenland en Litouwen. Hongarije is voor een gedeeltelijk verbod.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer