Grote uitbraak Afrikaanse varkenspest in Roemenië

Afrikaanse varkenspest is vastgesteld op een varkenshouderij in het Roemeense district Timis. Het bedrijf met 39.000 dieren wordt geruimd. Districtshoofd Mihai Ritivou bevestigde de uitbraak op Facebook.

Grote+uitbraak+Afrikaanse+varkenspest+in+Roemeni%C3%AB
© Horst Jegen

Hoogste prioriteit is volgens hem twee andere bedrijven met elk tienduizenden varkens te beschermen. In Roemenië is sprake van een groeiend aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP). Het Roemeense ministerie van Landbouw meldt dat hierdoor afgelopen twee jaar al meer dan 1,2 miljoen varkens stierven.

In Roemenië wordt veel varkensvlees gegeten. Volgens een studie van Wageningen Economic Research lag die consumptie in 2017 op 29 kilo per persoon. Uit diezelfde studie blijkt dat in Roemenië 229 bedrijven samen 44 procent van het aantal dieren houden. Daar tegenover staan 1,2 miljoen backyard-bedrijven, die samen 56 procent van de dieren hebben.

De zelfvoorzieningsgraad van varkensvlees in dit Oost-Europese land was in 2017 62 procent. Door de AVP-uitbraken nam in de periode 2017 tot en met 2019 de binnenlandse productie nog 20 procent extra af. Van de vele uitbraken in Roemenië ondervindt de professioneel varkenshouderij veel hinder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer