Varkenspest slaat over op grotere bedrijven Oost-Europa

Afrikaanse varkenspest wordt niet alleen meer op kleine veebedrijven en onder wilde zwijnen waargenomen in Oost-Europa. Onlangs zijn ook drie grote varkensbedrijven in Oost-Europa besmet geraakt. Het betreft een bedrijf in Bulgarije en twee bedrijven in Roemenië.

Varkenspest+slaat+over+op+grotere+bedrijven+Oost%2DEuropa
© Twan Wiermans

In Bulgarije werd op 17 augustus een bedrijf met 13.000 varkens besmet verklaard. Dat was pas de tweede uitbraak bij varkens in dit land in 2021. De eerste uitbraak was op 20 juli op een bedrijf met 124 varkens. Wel zijn er 192 uitbraken bij wilde zwijnen vastgesteld in 2021.


Op 17 augustus werd ook een groot varkensbedrijf met 27.000 varkens in Roemenië besmet verklaard. Enkele weken daarvoor werd in dit land de Afrikaanse varkenspest vastgesteld op een bedrijf met 29.000 varkens.


Roemenië meeste bedrijven

In Roemenië is het aantal getroffen varkensbedrijven het hoogste van Europa. Het Europese Animal Disease Information System (Adis) kwam op 13 augustus al uit op 932 uitbraken. Het zijn vooral backyardbedrijven met enkele tot tientallen, soms honderden varkens. Wel raken door de enorm hoge infectiedruk dus toch ook grotere bedrijven besmet. Naast de twee bedrijven met tienduizenden varkens de afgelopen weken twee bedrijven met 1.700 en een bedrijf met bijna 1.900 varkens.


Het aantal vastgestelde uitbraken bij wilde zwijnen ligt met 838 stuks in Roemenië lager dan het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij varkens.

Hongarije telt met 2,491 uitbraken het hoogste aantal, gevolgd door de 2.070 in Polen. Slowakije staat bij het Adis met 1.348 op de tweede plek. Duitsland volgt kort hierop met 1.334 uitbraken tot op 13 augustus.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer