Landbouwcommissie Europees Parlement wil rundvee uit Richtlijn Industriële Emissies houden

De commissie landbouw en plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement wil de rundveehouderij uit de Richtlijn voor Industriële Emissies (RIE) houden. Voor varkens en pluimvee moeten de richtlijnen niet worden aangescherpt. Dat schrijft Benoît Lutgen als rapporteur namens deze commissie.

Landbouwcommissie+Europees+Parlement+wil+rundvee+uit+Richtlijn+Industri%C3%ABle+Emissies+houden
© Pixabay

Lutgen reageert richting de commissie voor milieu, volksgezondheid en voetselveiligheid die een herzieningsvoorstel wil doorvoeren aan de RIE. Deze richtlijn moet worden gebruikt bij het verlenen van toestemming voor de bouw of uitbreiding van industriële installaties. Daarbij wordt gekeken naar de emissies richting water, lucht en bodem.

De Europarlementariër is verontwaardigd over het feit dat de landbouwsector in dit toepassingsgebied is opgenomen. Door familiebedrijven onder de industrie te scharen wordt volgens hem een negatief beeld geschetst van de veehouderij. Daarbij brengt de richtlijn voor bedrijven een zware indviduele last met zich mee.


De landbouwcommissie wil daarom de rundveehouderij uit het toepassingsgebied halen. Rundveebedrijven zijn geen gesloten voorzieningen. Het toepassen van deze richtlijn zal niet leiden tot een efficiënte reductie van emissies zoals in de pluimveehouderij.

Wel vindt Lutgen dat de ook de rundveehouderij moet verduurzamen door de emissie van broeikasgassen te verminderen. Dit moet volgens hem gebeuren met technologieën die zowel doeltreffend als kosteneffectief zijn. Dit kan via specifieke ecoregelingen en koolstofarme landbouwinitiatieven in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.


Niet voor kleine bedrijven

Verder pleit Lutgen ervoor de voorgestelde uitbreiding naar kleinere bedrijven voor de varkens- en pluimveesector niet door te voeren. Dit om de controle en uitvoering eenvoudig te houden en te zorgen dat de richtlijn doeltreffend is. De herziening dreigt volgens hem namelijk administratieve verplichtingen en extra lasten met zich mee te brengen voor kleine en middelgrote boerderijen.

De Europese boerenbondskoepel Copa-Cogeca hoopt dat het Europees Parlement bij de stemming in de milieucommissie en plenaire vergadering rekening houdt met de duidelijke boodschap van de landbouwleden van het parlement.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer