Europese emissierichtlijn treft veel meer varkens- en pluimveehouders

De Europese Commissie wil dat meer grote veehouderijen onder de Richtlijn Industriële Emissie (RIE) vallen. Dat zou volgens haar dan hooguit gaan om 15 procent. Uit een uitgelekt document, dat ingezien is door nieuwsdienst Euractiv, blijkt dat dit nu eerder 20 procent is. De plannen zouden driemaal zoveel varkens- en viermaal zoveel pluimveebedrijven raken dan voorzien.

Europese+emissierichtlijn+treft+veel+meer+varkens%2D+en+pluimveehouders
© Marcel Berendsen

In het uitgelekte document blijkt dat de Europese Commissie in eerste instantie is uitgegaan van verouderde cijfers van veehouderijbedrijven uit 2016. Op basis van die cijfers zouden 18 procent van de varkensbedrijven, 15 procent van de pluimveebedrijven en 10 procent van de rundveebedrijven onder de RIE vallen. Gemiddeld zou dit dan 13 procent van alle veebedrijven betreffen.

Op basis van de recentere cijfers van 2020 vallen de percentages echter veel hoger uit. Het aandeel varkensbedrijven dat in heel Europa onder de richtlijn zou vallen, verdrievoudigt tot 61 procent en het aandeel pluimveehouderijen verviervoudigt bijna tot 58 procent van de bedrijven.


Rundvee en gemengde bedrijven

Voor wat betreft rundvee stijgt het aandeel van 10 naar 12,5 procent. Van de gemengde bedrijven zal zo'n 27 procent onder de richtlijn vallen. In totaal zal zo'n 20 procent van alle veebedrijven onder de RIE vallen. In Nederland en andere landen in West-Europa liggen die percentages nog veel hoger.


De data over 2020 zijn nog niet officieel vastgesteld, maar toch gaat de Europese Commissie verder met de regeling. Wel ligt er een voorstel om de grens voor bedrijven die onder de RIE vallen te verhogen van 150 naar 300 grootvee-eenheden. Dan zouden toch nog 47 procent van de varkensbedrijven en 41 procent van de pluimveehouderij onder de regeling vallen. Wel daalt het aandeel rundveebedrijven naar 3 procent, waardoor het gemiddelde in de Europese Unie (EU) naar 9 procent daalt.


150 grootvee-eenheden

In de uitgelekte presentatie wordt vastgehouden aan de 150 grootvee-eenheden, omdat daarmee een grotere emissiereductie wordt behaald. Daarnaast wil de Europese Commissie de richtlijn uitbreiden om de Green Deal- en methaandoelstellingen van de EU te kunnen behalen.

Pluimveebedrijven met meer dan 40.000 dieren en bedrijven met meer dan 2.000 vleesvarkens of meer dan 750 zeugen vallen nu al onder de RIE, dat was voorheen de Integrated Pollution Prevention and Control (IPPC). Die richtlijn schrijft voor dat de emissies van het veehouderijbedrijf met een techniek uit de lijst met best beschikbare technieken (BBT) moeten worden aangepakt.

Blijft de grens van 150 grootvee-eenheden intact, dan komen bedrijven met 150 volwassen runderen of 100 koeien en 100 stuks jongvee, 1.500 geiten, 300 zeugen, 500 vleesvarkens, 10.714 leghennen of 21.428 vleeskuikens onder de RIE te vallen. Mocht de Europese Commissie besluiten tot de nieuwe grens, dan gaat die twee jaar later pas in.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer