Nieuw onderzoek naar effect spoelen stalvloer op ammoniakemissie

Nieuw onderzoek moet uitwijzen of het spoelen van stalvloeren in melkveestallen kan worden ingezet om de emissie van ammoniak omlaag te brengen. Het gaat om een tweejarig project in het kader van het programma 'Integraal Aanpakken'.

Nieuw+onderzoek+naar+effect+spoelen+stalvloer+op+ammoniakemissie
© Johan Wissink

Uit recent onderzoek komt naar voren dat door het gebruik van water in melkveestallen de ammoniakemissie fors omlaag kan. Uit metingen op Dairy Campus in Leeuwarden blijkt dat bij roostervloeren een reductie van 40 procent haalbaar is via het spoelen van de stalvloer met water. Dit zou een veel lagere emissiefactor geven dan een vergelijkbaar erkend systeem vanuit de Regeling ammoniak en veehouderij.

Omdat deze maatregel geen duidelijke eigenaar of aanvrager heeft en verdere ontwikkeling niet van de grond komt, blijft de praktische toepasbaarheid beperkt. Het tweejarig project 'Spoelen van water voor reductie van ammoniakemissie uit melkveestallen: van innovatie naar praktijkimplementatie' richt zich op het optimaliseren van het systeem, zoals de hoeveelheid water die moet worden gebruikt en de meest effectieve manier van spoelen.


Wettelijke erkenning

Vervolgens worden op acht melkveebedrijven naast de protocolmetingen voor de Regeling ammoniak en veehouderij continu metingen gedaan voor een mogelijke wettelijke erkenning. In samenwerking met experts wordt de beste borgingsmethode vastgesteld. Mogelijke effecten op andere emissies worden niet verwacht, maar wel onderzocht.


Voor de implementatie in de praktijk worden samen met de deelnemende melkveehouders en experts praktische vragen beantwoord zoals welk water kan het beste worden gebruikt, wat is het effect op dierenwelzijn en diergezondheid, wat betekent het voor de bemestende waarde wanneer mest verdund met water wordt toegediend, is er effect in mestboekhouding en wat zijn de financiële consequenties? Ook de ervaringen van de melkveehouders worden meegenomen.

Het onderzoek vindt plaats in het kader van het programma 'Integraal aanpakken' dat wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In het project wordt samengewerkt met andere projecten en initiatieven zoals Netwerk Praktijkbedrijven, Coöperatie Boeren met Perspectief en Agro-innovatiecentrum De Marke. De projectcoördinatie is in handen van Wageningen Livestock Research.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer