Consument betaalt meer voor Spaanse groenten

De groenteproductie in Spanje en Portugal en voor een deel ook in Noord-Afrika valt deze winter tot dusver tegen vanwege relatief koud en nat weer. Het kleinere aanbod zorgt voor oplopende consumentenprijzen.

Consument+betaalt+meer+voor+Spaanse+groenten
© Dirk Hol

De hogere prijzen betreffen onder meer tomaten, paprika's en bloemkool. De Duitse marktanalist AMI schrijft in een marktbericht over rode paprika's dat de oogsthoeveelheden in Spanje 15 tot 20 procent lager zijn dan normaal. Volgens AMI is dit vooral een gevolg van de lagere temperaturen in januari. Dit zorgt voor een vertraagde rijping bij paprika's en dus een oogst die wat later op gang komt.

Door het beperkte aanbod zijn de Duitse groothandelsprijzen voor rode paprika's uit Spanje in de eerste weken na de jaarwisseling met zo'n 40 procent gestegen tot ruim boven de 3 euro per kilo. Landelijke media in Nederland, onder meer het AD en De Telegraaf, maken vandaag melding van hoge winkelprijzen voor onder meer bloemkool. Ook hiervan ligt de oorzaak vooral bij de tegenvallende oogstresultaten in Zuid-Europa.


Supermarkt vraagt 3 euro per bloemkool

Nederlandse bloemkooltelers met productielocaties in Spanje bevestigen dit en melden opbrengsten die 30 tot 40 procent lager zijn. De veilingprijzen van bloemkool bij onder meer The Greenery en Belorta in België zijn twee tot vier keer hoger dan vorig jaar. Voor Nederland zelf betreft dit overigens de aanvoer van winterbloemkool. De hogere handelsprijzen en de kleinere aanvoer uit Zuid-Europa vertalen zich voor de consument in de supermarkt in een prijs per bloemkool van zo'n 3 euro per stuk.

De supermarktscanner voor vergelijking van de prijzen in de retail laat zien dat vorig jaar in week 8 nog verse bloemkool werd aangeboden voor 1,75 euro per stuk. Overigens is het de verwachting dat de productie en aanvoer van groenten vanuit Spanje zich de komende weken weer herstelt. De weersomstandigheden zijn al behoorlijk verbeterd. De consumentenprijzen komen dan weer meer in de buurt van die van vorig jaar, verwachten marktanalisten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer