Spaanse boerenbond noemt biggenimport 'Russische roulette'

De Spaanse boerenorganisatie Coag beschouwt de import van biggen als het spelen van Russische roulette. Vooral het risico op het binnenhalen van biggen met Afrikaanse varkenspest (AVP) hangt als een dreigende zwarte wolk boven de Spaanse varkenssector. Daarom roept Coag grote integratoren op om biggenimporten te minderen uit Midden-Europese landen en intensief te controleren.

Spaanse+boerenbond+noemt+biggenimport+%27Russische+roulette%27
© Varkens Archief

'Wij eisen meer verantwoordelijkheid van de grote varkensintegratoren', zegt Jaume Bernis, hoofd varkenssector. 'Ze moeten ver gaan bij de controles van de biggen die ze willen importeren zoals maximale controle op herkomst, traceerbaarheid, bloedonderzoek (PCR), reiniging en desinfectie en het laden en lossen. Het risico uitsluiten dat via die route Afrikaanse varkenspest Spanje binnenkomt.'

Spanje importeerde vorig jaar gemiddeld 200.000 biggen per maand. Zo'n 90 procent hiervan is afkomstig vanuit Nederland. Vooral transportbewegingen vanuit landen met AVP-positieve dieren vormen een risico, ook al hoeft het niet te gaan om een transport van varkens. Uit landen als Tsjechië, Polen en Roemenië komen vrachtwagens Spanje binnen met kalveren waar ook varkens in worden vervoerd.

'Een enkel geval van AVP kan de grote inspanningen van de professionele varkenssector tenietdoen om dat gevreesde varkensvirus buiten de landsgrens te houden. We kunnen niet tolereren dat particuliere economische belangen prevaleren boven het algemeen sectorbelang', benadrukt Bernis. 'Daarmee zetten ze de toekomst de belangrijkste varkensproducent en exporteur van varkensvlees in de Europese Unie op het spel. Ook zal het in totaal zo'n 450.000 werknemers in Spanje treffen.'


Nieuwe PRRS-varianten

Een pijnlijk voorbeeld van het binnenhalen van ongewenste kiemen zijn die van nieuwe PRRS-varianten. De stammen Bisbal en Rosalía circuleren sinds 2021 in Spanje en zorgen voor grote productieverliezen. Als Spanje door AVP getroffen zou worden, dan zou dat meteen de export naar landen buiten de Europese Unie stilleggen en de druk op de Europese inlandse en Europese markt opvoeren.

Spanje produceert 92 procent meer varkensvlees dan nodig is voor de inlandse consumptie. Coag schat dat dat een economische impact voor Spanje kan hebben van 7,5 miljard euro per jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer