Wereldleider zuivel Lactalis zet ruim 28 miljard euro om

Lactalis, het grootste zuivelbedrijf van de wereld en eigenaar van Leerdammer, heeft in 2022 een omzet behaald van 28,3 miljard euro. Het Franse bedrijf wist een omzetgroei van 28,4 procent te realiseren.

Wereldleider+zuivel+Lactalis+zet+ruim+28+miljard+euro+om
© Dirk Hol

Tot 2020 was Nestlé het grootste zuivelbedrijf. Sinds 2021 is die positie overgenomen door Lactalis, dat onder meer de President-camemberts, Galbani-mozzarella, Leerdammer-kaas en Parmalat-melk produceert. Het bedrijf bestaat binnenkort negentig jaar en is nog altijd een familiebedrijf, in handen van familie Besnier. In 1999 veranderde de naam Besnier in Lactalis. Het bedrijf is inmiddels ook de top 10 van grootste voedselproducenten ter wereld binnengedrongen.

De winst bedroeg in 2022 384 miljoen euro, een daling van 14 procent ten opzichte van 2021. De directie van het zuivelbedrijf stelt dat het ondanks de hoge prijzen van grondstoffen een hogere melkprijs heeft uitbetaald dan concurrenten. In totaal werd er in 2022 voor 750 miljoen geïnvesteerd. Dat bedrag is 17 procent hoger dan in 2021. De investeringen waren vooral gericht op het moderniseren van productiefaciliteiten en voor verduurzaming van de productie.


Lactalis kijkt tevreden terug op de aankopen van 2021. Toen werden Ultima Food, Leerdammer en Kraft Natural Cheese aan de groep toegevoegd. Lactalis heeft de strijd tegen klimaatverandering tot een van de drie speerpunten van het bedrijf gemaakt. Die maatregelen worden zowel op de productielocaties van het bedrijf zelf genomen als bij boeren die melk leveren aan Lactalis.


Moeilijke markt

CEO Emmanuel Besnier van Lactalis ziet wel dat de huidige markt moeilijk is. 'Het jaar 2022 werd gekenmerkt door een complexe internationale omgeving en inflatieniveaus die we jaren niet hebben gezien. Dankzij consistent beleid, de winstgevendheid van ons bedrijf en verantwoorde groei zijn wij in staat geweest deze ongekende uitdagingen het hoofd te bieden en onze positie te verbeteren. Sinds de oprichting van Lactalis in 1933 zijn we overtuigd van de potentie van zuivelproducten, waarvan de wereldmarkt jaar op jaar met 3 procent groeit.'

Lactalis is een particulier bedrijf dat niet aan de beurs genoteerd is. Het is sinds de oprichting in handen van de familie Besnier. In 1968 werd het merk President opgericht, waaronder camembert en brie worden gemaakt. Het bedrijf heeft 250 productielocaties in vijftig landen. 58 procent van de omzet wordt gerealiseerd in Europa. 34 procent van de productie bestaat uit kaas, 25 procent uit melk, 12 procent uit yoghurt en kwark en 12 procent uit poeders. 10 procent van de productie bestaat uit boter en room.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer