Onrust+in+Frankrijk+na+melkprijs+Lactalis
Nieuws
© NVT

Onrust in Frankrijk na melkprijs Lactalis

De lage melkprijs van het Franse zuivelbedrijf Lactalis voor de laatste vier maanden van 2015 staat haaks staat op de afspraken van het rondetafelgesprek tussen de Franse regering en de zuivelketen. Dit leidt naar verwachting tot onrust en actie onder Franse boeren.

Lactalis slaat de afspraken in de wind die gemaakt zijn tijdens de door het Franse ministerie van Landbouw geleide rondetafelconferentie in juni. De verantwoordelijkheid ligt bij de supermarkten, stelde de zuivelverwerker vandaag.

Bij de pogingen geld vrij te maken voor de rechtstreekse steun aan Franse melkveehouders merkt Lactalis dat supermarkten bij onderhandelingen rond private label-producten als melk, boter, roomyoghurt en kaas vooral voor de aanbieder met de laagste prijs kiezen. Volgens Lactalis is hierdoor het afgesproken prijsniveau van 34 cent per kilo melk voor de melkveehouder niet haalbaar en misleidend.

Wegblokkades

De houding van de Franse supermarkten is opvallend omdat ze ook bij de rondetafelgesprekken betrokken waren. Deze rondetafelgesprekken kwamen tot stand nadat Franse veehouders door onder meer wegblokkades en acties in supermarkten lieten merken dat ze niet blij zijn met de lage melkprijs in Frankrijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer